Промовисани путописи “Руски крст” Зорана Шапоњића

Срна
Промовисани путописи “Руски крст” Зорана Шапоњића

Вишеград - Књига путописа “Руски крст” аутора Зорана Шапоњића промовисана је вечерас у Андрићевом институту у оквиру Сајма књига у Андрићграду.

Шапоњић рекао је да је књига настала током путовања Русијом, која су била дуга 35.000 километара, а током којих је успио да уђе и у забрањен руски град и да присуствује Војној паради.

 

Ову књигу сам писао срцем, а велику захвалност дугујем професору Емиру Кустурици, који ми је помогао и његовим руским пријатељима Анатолију Ивановичу Лисицину и Виктору Ивановичу Тиришкону”, истакао је Шапоњић.

Он је навео да се током боравка у Русији увјерио да Кустурицу тамо много уважавају.

Књижевник Милан Ружић рекао је да је “Руски крст” историјско-умјетнички терет који није лако понијети на леђима једног народа, па макар био бројан као руски.

“Шапоњић је на своја слабашна леђа упртио руски крст да барем мало браћу одмени, а онда је крст који је носио затворио у књигу и дао и нама да братски руски народ одменимо у ношењу крста”, истакао је Ружић.

Он је навео да крстоношу Шапоњића, који на својим слабим леђима вуче руски и српски крст, не брине га што зна да неће издржати, али га силно радује што је покушао.

Ружић је рекао да је аутор један од оних који успјевају да буду непогрешиви у писању репортажа и путописа.

“Оно што аутор осећа ходајући Кримом, Москвом, Јарослављом, Костромом, Рибинском, Переслављом, пловећи Бајкалом, јездећи степама Кадиљне, обијајући ноге по Архангелску и Северодвинску, смрзавајући се у Сибиру, мувајући се по Севмашу у који приступ није био дозвољен многим његовим претходницима, па чак ни председницима, јесте на граници између реалности и бајке коју сам ствара, али и реалне бајке коју Русија нуди својим бескрајем територије и душе”, навео је Ружић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана