Промовисана спомен-књига о погинулим борцима Треће озренске бригаде

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ- У Добоју је данас представљена спомен-књига о погинулим борцима Треће озренске бригаде и цивилним жртвама рата са Озрена, аутора Ђорђа Јовановића, чији је циљ био да се од заборава сачувају имена 298 погинулих бораца и 64 цивилне жртве.

Јовановић је изјавио новинарима да је у овом дјелу, које је наставак књиге "Ратни пут Треће озренске бригаде", поименично навео све погинуле борце ове бригаде, уз њихове краће биографије и расположиве фотографије.

"Цивилне жртве су страдале на различите начине, од непријатељског снајпера и неселективног гранатирања, а најжалосније је што је у сам освит рата дошло до убистава неколико Срба од паравојних формација, међу којима оца и сина Радета и Драгана Авдаловића, па једног Цвјетковића, Браде Сремчевића иначе зета муслиманског, што га није спасило да га ноћ не прогута", навео је Јовановић.

Некадашњи старјешина Треће озренске бригаде Радован Јовић рекао је да је циљ ове књиге да се предоче жртве и организовање српског народа тог краја у намјери да сачува себе, свој голи живот, вијековна огњишта, те да је Војска Републике Српске никла из народа.

Јовић је указао да је припадник ове бригаде био и петнаестогодишњи Споменко Гостић, најмлађи погинули одликовани припадник Војске Републике Српске.

Рецензент књиге Мирко Стојчиновић истакао је да је ово дјело важан подухват и подсјећање да се од заборава морају сачувати имена тих див-јунака.

У спомен-књизи о погинулим борцима Треће озренске бригаде и цивилним жртвама рата са Озрена наведен је и податак да је током 1992. до 1995. године из Маглаја са приградским и сеоским подручјем протјерано 2.935 српских домаћинстава са око 12.000 становника, који су на основу пописа из 1991. године чинили око 30,7 одсто становништва тог краја.

Међу погинулим је Момчило Стевановић, чији унук Стефан нагласио да је поносан што је његов дјед, који је погинуо у Горњем Раковцу, на овај начин сачуван од заборава.

Данашњој промоцију присуствовали су, између осталих, некадашњи борци Треће озренске бригаде, командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Милорад Крајшумовић, замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић, посланик у Народној скупштини Републике Српске Данијел Јошић, начелник општине Петрово Озрен Петковић, потпредсједник Скупштина града Добој Зоран Благојевић и свештенство. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана