Промовисана књига “Прота Димитрије бијељински”

Срна
Промовисана књига “Прота Димитрије бијељински”

БИЈЕЉИНА - У Народној библиотеци “Филип Вишњић” у Бијељини вечерас је промовисана књига “Прота Димитрије бијељински” аутора Саше Мирића.

Књига је објављена у издању Библиотеке са благословом Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија и говори о животу и раду бијељинског свештеника Димитрија Марковића /1823-1895/.

Основни задатак ове књиге је да спаси од заборава проту Димитрија Марковића који је, према мишљењу аутора, једна од најзначајнијих личности у историји Бијељине.

Мирић је рекао да данас у Бијељини мало ко зна за проту Димитрија, који је служио у бијељинској парохији пуне 52 године и дао значајан лични допринос српском националном покрету за ослобођење од вишевијековне турске власти.

“Ипак, у нашем граду нема ниједне улице, трга или школе да носе његово име, не постоји нека биста ни било какав други траг о Димитрију Марковићу у јавности Бијељине. Једино јавно свједочанство о проти Димитрију представља надгробни споменик који је подигла његова породица на бијељинском гробљу у Пучилама”, навео је Мирић.

Он је рекао да су ријетки и писани извори у којима се помиње Димитрије Марковић, али их, ипак, има довољно да ова угледна личност буде отргнута од заборава.

Мирић је нагласио да ова књига представља скромни допринос том настојању, да ће читаоци сами најбоље процијенити да ли је прота Димитрије заслужио да га се Бијељина сјећа.
 
Рецензент Драго Вуковић је, између осталог, написао да је ова књига веома значајна јер свештеник Димитрије Марковић, по ономе што је радио и по ауторитету у народу, може бити раме уз раме са знаменитим личностима Семберије, попут кнеза Иве и Филипа Вишњића.

“Треба исказати захвалност аутору што нам је из заборава вратио једно вријеме, итекако важно, не само за живот Цркве, него и за укупну нашу прошлост. Просто је невјероватно да се тако мало зна о времену потчињености српског народа, о тешком бремену живота, о тежњама за слободом, ослободилачкој борби и улогама наших људи у тим догађајима”, навео је Вуковић.

Вуковић је увјерен да ће ова књига бити од велике користи, не само за историчаре и истраживаче, него, прије свега, за вјерујући народ, како би још
више оснажио свој идентитет.

“Дефинитивно је јасно да морамо више цијенити прошлост, више је изучавати, а много мање заборављати”, нагласио је Вуковић.

“Прота Димитрије бијељински” је треће ауторско дјело Саше Мирића, након књиге коментара “Са ове стране истине” /2014/ и студије “За све је крив Бењамин Калај” /2018/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана