Промовисана књига о бихаћко-петровачкој Епархији

Срна
Промовисана књига о бихаћко-петровачкој Епархији

МРКОЊИЋ ГРАД - У Мркоњић Граду промовисана је књига “Епархија бихаћко-петровачака и римањска - прошлост исписана вјером”, аутора Милоша Ернаута.


На синоћњој промоцији у парохијском дому Храма Светог Саве о књизи је говорио Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије, професор са Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци Горан Латиновић и аутор.

Ернаут је рекао новинарима да је ова епархија срж његовог интересовања и да је књигу почео писати 2019. године када је добио благослов од владике Сергија.

“Потрудио сам се да књига буде занимљив спој енциклопедије и сликовнице, да буде и слика и текста. Обимна је, има 730 страница и подијељена на три основне цјелине”, истакао је Ернаут.

Владика Сергије је навео да свака епархија има традицију да сваких десет година издаје шематизам или монографију.

“Потрудили смо се да ово буде једно богато дјело и износимо оно што је највредније у историји наше епархије која је прије двије године обиљежавала својих 30 година од оснивања, али, нажалост, због пандемије то нисмо могли достојанствено обиљежити”, рекао је владика Сергије.

Епископ бихаћко-петровачак нагласио је да је благодаран Богу и аутору књиге који се потрудио да ово капитално дјело изађе у јавност.

“Нека га Бог благослови да и даље истражује, као и сви други пријатељи наше епархије, професори, историчари, да учествују у свему томе да би сачували од заборава оно што је, нажалост, кроз вијекове много страдало”, истакао је владика Сергије и додао да је посебно страдао манастир Рмањ.

Владика је изразио наду да ће књига помоћи онима који буду даље истраживали, али и народу да се освјежи славном историјом светих предака са овог простора.

Професор Латиновић је истакао да је ова књига вриједан допринос српској историји на овим просторима и уопште један од бољих шематизама који је објављен у Српској православној цркви не само посљедњих година, него и деценија.

“Ова књига спасава од заборава поједина подручја на којима данас Срба или уопште нема или их је веома мало, то је лична карта Бихаћко-петровачко епархије”, нагласио је Латиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана