Промовисана кампања “Сва лица приступачности”

Срна
Промовисана кампања “Сва лица приступачности”

БИЈЕЉИНА - Приступачност физичком окружењу, транспорту, информацијама, комуникацијама и услугама у заједници неопходан је услов да би особе са инвалидитетом могле сасвим равноправно да учествују у друштву и да буду самосталне, порука је кампање “Сва лица приступачности” која је данас одржана у Бијељини.

“Приступачност има много лица, а без ње је живот особа са инвалидитетом веома тежак, може доћи до изолације, развијања осјећања ниже вриједности и других психичких проблема код ове популације”, указала је Ивана Стевановић из градског Актива младих особа са инвалидитетом коалиције “Колоси”.

Она је навела да, осим уклањања физичких баријера, треба отклањати и проблеме неприступачности информацијама и комуникацијама за особе са инвалидитетом, посебно са сензорним потешкоћама вида и слуха.

“Нама је веома важно образовање и смањење баријера у комуникацији, јер особе са сензорним потешкоћама не могу јасно и адекватно да изразе своје потребе или дођу до информација”, истакла је Стевановићева.

Да би се то постигло, каже, потребно је осавременити наставни садржај, вршити сталну едукацију наставника, запослити педагошке асистенте и тумаче за знаковни језик у школама, како инклузија не би остала “мртво слово на папиру” за дјецу са потешкоћама која прате редован школски програм.

На фреквентном мјесту у тржном центру “Фис” грађанима су кроз низ фотографија приказане препреке са којима се у свакодневном животу боре особе са инвалидитетом.

“Кампањом жСва лица приступачностиж желимо да људима у пет градова и цијелој БиХ приближимо шта значи приступачност за особе са инвалидитетом и да то није само превазилажење физичких баријера, него сложен проблем који у свакодневици захвата приступ на изборима, приступ информацијама, транспорту, лијековима”, рекао је новинарима Александар Бундало, представник пројекта “Равноправно различити”.

Он је навео да овај пројекат подржава ЕУ, а реализују удружења из Бањалуке “Удас” и Хелсиншки парламент грађана и удружење “Нешто више” из Сарајева.

“Претходно се организовањем пет округлих столова о теми живота са инвалидитетом показало да је приступачност један од водећих проблема, што кампањом настојимо показати свим грађанима на практичан начин, кроз рад волонтера”, објаснио је Бундало.

Он каже да статистике у БиХ нема, а претпоставља се да је 10 одсто популације или око 250.000 особа са инвалититетом, те да у побољшању услова њиховог живота има помака, али су они врло мали.

“Физичка приступачност се некако рјешава у нашем друштву, али је у сваком другом погледу веома слаба”, оцијенио је Бундало и као примјер навео недостатак знаковних тумача и неприступачност докумената и званичних сајтова локалних заједница за особе са сензорним потешкоћама.

Предсједник бијељинске коалиције “Колоси” Ново Трифуновић рекао је новинарима да је за њих приоритет у овој години уградња лифтова за уклањање баријере у приступу самој Градској управи или Полицијској управи, а као добар примјер навео је уградњу лифта коју завршава Дом здравља у Бијељини.

“Рушимо архитектонске баријере, али приступачност је неопходна и у информатици на Брајевом писму за документа, немамо гестикуларних преводилаца, а неопходно нам је специјално возило за превоз особа са инвалидитетом и њихове свакодневне потребе од вртића, образовања, до спортских клубова и њиховог рада и такмичења”, навео је Трифуновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана