Промовисан Знак заштите животне средине Српске

Срна
Промовисан Знак заштите животне средине Српске

Приједор - Промоцијом Знака заштите животне средине Републике Српске, чији је аутор студент графичког дизајна на бањалучкој Академији умјетности Сања Квасни, данас је у Националном парку "Козара" обиљежен Свјетски дан заштите животне средине.

Помоћник министра за екологију Републике Српске Свјетлана Радусин рекла је да је изабрани знак веома апликативан и да може послужити за амблеме и сувенире у заштићеним подручјима.


"Жељели смо да промовишемо природу и укажемо на њен значај. Национални парк жКозараж богат је разноврсним биодиверзитетом и традицијом из Народноослободилачког рата", истакла је Радусинова.

Према њеним ријечима, овај дан обиљежава се и у Републици Српској сваке године, а први пут у сарадњи са Академијом умјетности.

"За ову прилику одлучили смо се да ангажујемо студенте дизајна, будући да нам је био потребан знак заштите животне средине. Направили су изложбу и понудили 22 рада, а комисија је имала нимало лак посао да изабере оне које ће наградити и Знак заштите животне средине", рекла је Радусинова.

Студент друге године Академије умјетности Сања Квасни, чији је рад изабран као Знак заштите животне средине Републике Српске, истакла је да је дуго размишљала и истраживала шта би ти могао да буде симбол заштите природе.

"Веома сам поносна на то што је мој рад изабран", рекла је Сања Квасни.

Шеф Катедре за графички дизајн на бањалучкој Академији умјетности Горан Јанковић захвалио је Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, које је факултету указало повјерење и расписало конкурс за израду овог знака.

"Студенти су вриједно радили и добили смо 22 визуелна идентитета. Велика је ствар што је дата могућност креативним младих људима да раде за потребе једне институције", изјавио је новинарима Јанковић.

Директор Националног парка "Козара" Драган Рончевић рекао је да је ово прилика да се обиљежи и 8. јуни, Дан планинарске природе и Дан националног парка "Козара".

"Природа је у нашем националном парку била дарежљива према нама, али климатске промјене опомињу да о природи морамо водити више рачуна и овај догађај и нови знак нека буду опомена и апел онима који уништавају природу да то чине у што мањој мјери јер је живот на овој нашој планети могућ једино у садејству са природом", нагласио је Рончевић.

Промоцијом Знака, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију и Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске обиљежили су Свјетски дан заштите животне средине.

Манифестацију је, осим промоције новог знака, чинила и изложба радова студената Катедре за графички дизајн Академије умјетности који су били учесници конкурса које је расписало Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана