Промовисан ди-ви-ди Одбрана и страдање Возуће 1992-1995.

Срна
Промовисан ди-ви-ди Одбрана и страдање Возуће 1992-1995.

Добој - У Добоју је вечерас промовисано ди-ви-ди издање "Одбрана и страдање Возуће 1992-1995" аутора Ненада Цвјетковића, у којем је у извођењу народног гуслара Раденка Шојића опјевано јунаштво и жртве једне генерације са простора Возуће и насеља долином ријеке Криваје, који сада припадају територији Федерације БиХ.

Цвјетковић је рекао новинарима да је ријеч о поеми у којој се описује троипогодишња опсада Возуће, током које је бранећи вијековна огњишта погинуло 1.008 бораца Војске Републике Српске и полиције, као и цивила.


"Ди-ви-ди треба да сачува успомену на борце који су дали живот за оно што ми данас зовемо слобода. Питање је да ли смо достојни и свјесни њихове жртве", истакао је Цвјетковић.

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана из Добоја Зоран Благојевић рекао је да преживели са тог подручја имају обавезу да од заборава сачувају оне који су за одбрану дали животе.

Благојевић, који је у то вријеме био командир Четврте озренске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, каже да се на овај начин, а по броју и начину страдања, покушава повући паралела између судбине Срба током Другог свјетског рата и деведесетих година прошлог вијека.

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, у офанзиви у којој је учествовало 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин",те усљед НАТО бомбардовања.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, док се за тијелима 130 страдалих бораца ВРС-а још трага.

Промоцији су присуствовали одборници у добојској Скупштини града, начелник општине Петрово Озрен Петковић, свештенство Српске православне цркве те чланови борачких удружења и расељена лица са подручја Вузуће и долине ријеке Криваје.

Манифестација је одржана у великој сали Центра за културу и образовање у Добоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана