Прољећна бразда на 140.000 хектара

Милијана Латиновић
Прољећна бразда на 140.000 хектара

Бањалука - У прољећној сјетви ове године биће засијано око 140.000 хектара обрадивих површина, а процјењује се да ће укупна очекивана вриједност пољопривредне производње у 2016/2017. години износити 1,54 милијарде марака.

С обзиром на то да је прошлог прољећа било засијано око 150.000 хектара, евидентно је скраћење бразди ове сезоне. У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да би на смањење засијаних површина могао утицати раст цијена нафте, те поскупљење сјемена кукуруза као најважније ратарске културе.

- Цијена дизел горива виша је за 0,30 КМ по литру, док је сјеме кукуруза скупље за 0,40 КМ по килограму - рекли су у Министарству и додали да цијена ђубрива пада.

Додају да ће пад обима у производњи појединих култура бити компензован кроз благи раст цијена пољопривредних производа.

- Укупна очекивана вриједност пољопривредне производње у производној 2016/2017. години износи 1,54 милијарде КМ, што је 99,58 одсто у односу на остварену вриједност у претходној години, када је производња била натпросјечна - истакли су у Министарству и додали да биљна производња чини 49 одсто укупне производње.

С циљем подстицања текуће производње и динамичнијег развоја аграрног сектора у цјелини, Министарство пољопривреде ће обезбиједити регрес на дизел гориво у количини од 100 литара по хектару, што износи око 5,5 милиона марака.

- Обезбиједићемо средства за исплату подстицаја квартално за 2017. годину, како за подршку текућој производњи, тако и за подршку дугорочним улагањима за ову годину - рекли су у Министарству.

Предсједник Удружења "Села Семберије" Бошко Радић, који сије пшеницу и кукуруз на површини од око 80 хектара, истиче да ратари све наде полажу у регресирани дизел и редовну исплату подстицаја, јер без тога у њиве не би требало ни да улазе.

- Из страха да ће година бити веома сушна, произвођачи планирају сјетву ранијих сорти кукуруза како јулске врућине и суша не би уништиле сав род - рекао је Радић.

Предсједник Управног одбора Удружења произвођача млијека и узгајивача говеда РС Остоја Николић каже да је свако повећање цијена горива удар по џепу ратара, тако да свака помоћ Министарства добро дође.

- Да бисмо примијенили све агротехничке мјере, то изискује и већу потрошњу горива, тако да сви ратари сада чекају регресирани дизел како би сјетву обавили у оптималном року и у складу са прописима - рекао је Николић.

Једна од активности Министарства пољопривреде у овој години односи се и на обезбјеђење услова за извоз домаћих производа на тржиште Европске уније.

Воћарство

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде истичу да је процијењени обим производње у сектору воћарства око 331.000 тона, а очекивана вриједност производње око 200 милиона КМ.

Према подацима Министарства, у воћарству доминира производња шљиве, која се обавља на 7.577 хектара, затим јабуке, крушке и брескве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана