Пројекат заштите "Козарског кола" улази у завршну фазу

Срна
Пројекат заштите "Козарског кола" улази у завршну фазу

ГРАДИШКА - Културно-умјерничко друштво „"Коловит" из Градишка улази у завршну фазу пројекта који има за циљ да густо плетено "козарско коло" заштити код Унеска као нематеријално културно наслијеђе.

Предсједник КУД-а "Коловит" Мирко Борјановић рекао је Срни да су овај пројекат започели 2019. године у сарадњи са Министарством провсјете и културе и Музејом Републике Српске.

Према његовим ријечима, пројекат је у предзавршној фази у којој треба урадити видео у трајању до осам минута у којем би било приказано да то коло живи у народу на подрују Козаре и Поткозарја.

"Крајем године ћемо завршити и апликацију коју ћемо почетком 2022. послати у Унеско у Француску и након тога ћемо видјети да ли ће то бити прихваћемо или ћемо нешто требати да допунимо. Све то треба да буде попраћено активностима у којима ми код народа требамо да пробудимо жељу да и даље чувају ово коло као своје културно наслијеђе", навео је Борјановић.

Он је истакао да је циљ и да се културно-умјетничка друштва подстакну да у свој репертоар уврсте "козарско коло", што је сада риједак случај, додајући да се нада да ће у септембру КУД "Коловит" моћи да организаује фестивал гдје ће друштва из општина и градова Поткозарја и Лијевча поља имати прилику да одиграју "козарско коло" и друге игре из свог краја.

Борјановић је појаснио да је "козарско коло" у народу и даље познато као "козарачко", али да је у српском језику и правопису исправнији израз "козарско", због чега се он сада и користи, али да је у пријави Унеску наведено да га већина људи управо назива "козарачким колом".

Говорећи о ативностима и наступима "Коловита", Борјановић је рекао да због мјера заштите од вируса корона ове године нису имали гостовања и наступа на фестивалима, али да су 18. јуна на љетној позорници Културног центра одржали интерни концерт гдје су се представиле све узрасне групе.

Он је додао да су сада прихватили позив за учешће на Међународном фестивалу у Истанбулу, гдје ће се, од 25. јула до 3. августа, два играчка пара "Коловита" представити у ревијалном дијелу фестивала, а да су за такмичарски дио послали снимак кореографије коју ће жири оцјењивати.

Борјановић је рекао да је од почетка пандемије био одустајања чланова, јер су и пробе биле обустављене, али да се већина играча вратила у "Коловит", који сада броји око 350 чланова.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана