Пројекат “Водовод и канализација два” у Српској ријешиће дугогодишње проблеме

Данијела Бајић
Пројекат “Водовод и канализација два” у Српској ријешиће дугогодишње проблеме

БАЊАЛУКА - Наставак пројекта “Водовод и канализација” у Српској унаприједиће квалитет водоснабдијевања и ријешити проблеме отпадних вода у 20 локалних заједница, што ће умногоме допринијети бољим условима живота за још 216.000 становника.

Ријеч је о пројекту “Водовод и канализација два”, вриједном 60 милиона евра, од којих су 30 милиона евра средства Европске инвестиционе банке, док преостали дио треба да обезбиједе локалне заједнице.

Према ријечима директора јединице за координацију пољопривредних пројеката у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стефана Митровића овај пројекат постао је ефективан још 2019. године.

- Потписали смо прошлог мјесеца споразуме са локалним заједницама. Њих 20 ће кренути са имплементацијом пројекта који представља наставак финансирања претходног “Водовод и канализација један” - казао је Митровић за “Глас Српске”.

Додао је да ови пројекти пружају локалним заједницама могућност да развијају и на виши ниво подигну њихове водоводне и комуналне услуге.

 - Први дио пројекта се управо завршава. Други је спреман и тендери се већ расписују. На овај начин локалним буџети ће бити минимално оптерећени - истакао је Митровић.

Подсјетио је да је Влада РС, на приједлог ресорног министарства, у мају прошле године донијела Одлуку о усвајању Програма унапређења водних услуга у Српској. Процес координише ресор, путем Интерресорне радне групе коју је именовала Влада РС, а техничку асистенцију пружа УНДП.

- Програмом је планиран скуп активности које ће омогућити покретање инвестиционог циклуса у овом сектору, а које се односе на регулаторни и институционални оквир који је потребно успоставити у РС, оперативни оквир за одрживо функционисање сектора, као и активности које се односе на финансирање у сектору - истакао је Митровић и додао да је припремљен и преднацрт Закона о водним услугама.

Митровиће се осврнуо и на пројекат модернизације сектора водних услуга, који је припремљен у сарадњи са Свјетском банком, Министарством финансија, јединицама локалне самоуправе и удружењем “Водоводи РС”  и  представља подршку започетом процесу модернизације сектора водних услуга у Српској. Под овим пројектом се подразумијева увођење институционалних, правних и регулаторних промјена на нивоу Српске, с циљем модернизације и унапређења сектора водних услуга. 

Предвиђено је финансирање радова, између осталог, у Требињу, Добоју, Источном Сарајеву, Зворнику, Лакташима и Прњавору, у кумулативном износу од око 24 милиона евра.

Градоначелник Зворника Бојан Ивановић истакао је да град аплицирао за кредит у износу од 11 милиона марака, а ријеч је о финансирању пројекта изградње “Водовода запад”, који ће обухватити девет мјесних заједница. По завршетку тог пројекта 1.100 домаћинстава ће, казао је он, добити могућност да се прикључи на градску водоводну мрежу.

- Пројектну документацију приводимо крају и по усвајању одлуке о прихватању кредитног задужења, радови би могли да почну. Очекујемо да то буде почетком прољећа - казао је Ивановић.

Први дио

Влада РС, Европска инвестициона банка и општине и градови су од 2011. године успјешно реализовали пројекат “Водовод и канализација један” у Српској и по том основу је исплаћено више од 113 милиона КМ.

Међу највреднијим финансираним пројектима су систем водоснабдијевања Црно Врело - Приједор, реконструисана је водоводна мрежа у Братунцу, те проширена водоводна мрежа са каналисањем и пречишћавањем отпадних вода на подручју Теслића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана