Пројекат “Старији брат, старија сестра” у Српцу: Волонтери уљепшали дјетињство

Д. Ј.
Пројекат “Старији брат, старија сестра” у Српцу: Волонтери уљепшали дјетињство

СРБАЦ - Малишанима из Српца који су смјештени у дјечијим домовима или живе у социјално угроженим породицама свакодневицу су уљепшали волонтери кроз пројекат “Старији брат, старија сестра”, који је реализовало Удружење грађана “Цезар” из Српца.

Координатор пројекта Мариа Шњегота рекла је да су њихове волонтерке, које су изабране путем јавног позива, кроз овај програм обављале улогу старије сестре, а кроз индивидуална и колективна дружења десеторо малишана упознало је нова мјеста, посјетило културне и вјерске објекте, друштвене и спортске догађаје, учествовало у радионицама и проводило вријеме у природи.

- Дјеца су изашла из устаљених оквира и закорачила у један другачији свијет. Неке једноставне ствари за њих су биле нешто посебно, јер због материјалног статуса или других разлога нису били у могућности да их осјете, као што је одлазак у ресторан, биоскоп или позориште - рекла је Шњегота.

Извршна директорица “Цезара” Тања Шњегота рекла је да се њихово удружење први пут одлучило за овакву активност и додала да су у почетку били скептични, али су на крају сви били задовољни, нарочито малишани.

- Програм траје око 20 година у БиХ, а реализује га фондација под називом “Старији брат, старија сестра”. Имали смо жељу да се укључимо и на њему смо активно радили више од пола године. Сигурни смо да смо у животима дјеце оставили неизбрисив траг, а о томе довољно говоре сузе на њиховим лицима, због престанка дружења, на завршном догађају који смо организовали у Бардачи. Већ сада планирамо да наставимо са овим програмом - рекла је Шњегота.

Студенткиња Филозофског факултета у Бањалуци Валентина Микулић рекла је да се пријавила за учешће у пројекту чим је угледала јавни позив.

- Веома ми је драго што сам имала прилику да некоме уљепшам дио слободног времена. Било је изазовно јер смо радили са дјецом коју претходно нисмо познавали и чије животне приче нису нимало лаке, али смо показали разумијевање за њихове проблеме, исказујући љубав, бригу и пажњу, што нам је узвраћено истом мјером - рекла је Валентина.

Драгана Нуждић каже да је пројекат изискивао доста времена, труда и одговорности, а ефекти су и те како видљиви.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана