Пројекат оснаживања повратника у Босанском Петровцу: Свако ново грло мотив за останак на огњишту

Милијана Латиновић
Пројекат оснаживања повратника у Босанском Петровцу: Свако ново грло мотив за останак на огњишту

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ - Свако ново грло на огњишту буди наду у боље сутра, јер лако је нахранити човјека за један дан, треба му пружити прилику да са својих десет прстију ствара храну за цијели живот, кажу повратници у Босанском Петровцу на чије су адресе данас стигла телад која ће обогатити њихов сточни фонд.

Ријеч је о наставку пројекта економског оснаживања повратника, који је Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Републике Србије суфинансирала са око 100.000 марака. Захваљујући том пројекту Центра за подршку повратницима у Унско-санском кантону (УСК), 35 повратничких породица добило је по једну стеону јуницу. Након што су се јунице отелиле, на адресу још тридесетак породица у овој западнокрајишкој општини стићи ће по једно теле.

Радост не скривају ни они који су предали телад, као ни домаћини у чије штале је стигло по једно ново грло. Порука је то, сагласни су, да неко ипак мисли на њих и да нису сами. У вријеме кризе, која је притисла са свих страна, како кажу повратници, тешко би сами обновили сточни фонд.

Мирко Новковић из села Бравско код Босанског Петровца рекао је "Гласу" да је имао једну старију краву те да му је јуница добродошла.

- Живимо углавном од пољопривреде, троје нас је у домаћинству. Без ове подршке тешко да бих сам краву купио - рекао је Новковић, захваливши Центру за подршку повратницима.

Теле које је отелила јуница у Новковићима у петак је стигло у село Јањила и обрадовало породицу Пећанац.

- Добио сам женско теле. Оставићу га за напредак - поручио је домаћин Драго Пећанац, један од првих повратника на подручју Босанског Петровца.

Директор Центра за подршку повратницима у УСК Немања Давидовић рекао је за "Глас Српске" да је подјелом петоро телади и потписивањем уговора са корисницима настављен пројекат економског оснаживања све с циљем останка и опстанка на вјековним огњиштима.

- Ријеч је о висококвалитетним теоцима који ће ојачати пољопривредни сектор, а план је да подијелимо још 25 грла. Надам се да ћемо и у будућности имати прилику да са институцијама Србије реализујемо сличне пројекте с циљем обезбјеђења што бољих услова за живот повратника - истакао је Давидовић.

Директор Управе Арно Гујон рекао је да подјела сточних грла добијених од стеоних јуница представља другу фазу пројекта за који је Управа прошле године издвојила више од шест милиона динара.

- У две фазе помогли смо укупно 65 породица. Посебно ме радује то што је концепт самоодрживости, који дужи низ година примењујем у хуманитарном раду на Косову и Метохији, заживео и у повратничким срединама у ФБиХ - истакао је Гујон.

Механизација

Повратници, који се махом баве пољопривредом, истичу да би обрађивали и више земље, али им недостаје пољопривредне механизације.

- Надам се да ће у наредном периоду бити пројеката кроз које ћемо моћи да обезбиједимо и по неку машину за рад - рекао је Мирко Новковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана