Производњом у рибњаку "Саничани" оживио би приједорски крај

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР- Град Приједор опредијељен је да Рибњак "Саничани" настави производњу како би овај крај оживјели, поручио је данас градоначелник Далибор Павловић.

Након разговора са ресорним министром Борисом Пашалићем и стечајним управником у Рибњаку, Павловић је истакао да људи ту већ неколико година раде без плате јер  су жељели да сачувају и сачували су овај рибњак.

"На правосудним органима је да донесу најбољу одлуку. С обзиром на то да је стечајна маса толика колика јесте, Град тренутно нема могућност да купи ово предузеће, али и то ће можда у будућности бити једна од опција", рекао је Павловић новинарима.

Oн је истакао да је укупна вриједност рибњака је 18 милиона КМ плус 2,2 милиона које банка потражује.

"То је вриједност њиховог земљишта и оног што они имају, тако да је стечајна маса већа од 20 милиона КМ и оно што ће у будућност бити на продају ако правосудни органи донесу такву одлуку", рекао је Павловић.

Стечајни управник у Рибњаку "Саничани" Мирко Марчета рекао је да је стечајни поступак у Рибњаку отворен 26. марта, а прва Скупштина повјерилаца је била 13. јула на којој су испитана потраживања, а друга је заказана за 5. октобар.

"Првенствено смо заинтересовани да наставимо ову дјелатност и да се окружење упристоји, канали очисте и због произвдоње рибе и због еко-система који пуно значи окружењу", рекао је Марчета.

Рибњак "Саничани" је основан 1903. године, простире се на површини од 1.350 хектара, има више од 50 језера са зимовницима, преовладава шаран, мада има смуђа и толстолобика.

Током посјете министра Пашалића Приједору, разговарао је о бројним темама, међу којима је пољопривреда доминирала, а један од закључака разговора је био да стара стратегија развоја пољопривреде, коју су затекли, више није функционална и договорили су да заједно покушају да направе нову.

Павловић је навео да је министар похвалио то што су оформили посебно одјељење за пољопривреду и рурални развој.

Град ове године, према његовим ријечима, издваја око милион КМ за пољопривреду што сматра задовољавајућим, а у наредној ће се потрудити да износ субвенција буде и већи.

"Чули смо од министра да Министарство планира санацију корита ријека Милошевице и Гомјенице што је веома значајно с обзиром на то да се и једна и друга у кишним периодима излијевају плаве околна насеља", рекао је Павловић.

Како је појаснио, тендер је био планиран у мају али се мало каснило због европске и свјетске банке, па се очекује да то буде у септембру и да се крајем ове или почетком наредне године уђе у тај посао.

Састанку са министром Пашалићем, поред Павловића, присуствовао је и директор Шумског газдинства (ШГ) Приједор Саша Бурсаћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана