Производња млијека у порасту

Данијела Бајић
Производња млијека у порасту

БАЊАЛУКА - Параметри и трендови показују да је мљекарски сектор као једна од стратешких пољопривредних грана у Српској стабилан и за разлику од прошле године знатно бољи што се тиче производње, али и откупа млијека.

То потврђују подаци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, према којима је за девет мјесеци ове године произведено и откупљено 2.100.000 литара више него прошле године.

Начелник Одјељења за сточарску производњу у ресорном министарству Милан Пузигаћа као примјер издвојио је фарму “Балтић”, која је, према његовим ријечима, у односу на прошлу годину забиљежила већу производњу млијека у номиналном износу за 151.433 литра.

Већу производњу млијека у овој години, између осталих, биљежи и фарма “Арифагић” и то у номиналном износу за 65.900 литара.

- Веома је важно напоменути да је на овај изражени раст производње млијека поред рада самих произвођача утицало и ресорно министарство субвенционишући набавку стеоних јуница млијечних раса у потписаном споразуму са “Млијекопродуктом” из Козарске Дубице - казао је Пузигаћа.

Додао је да је ресорно министарство учествовало са 1,05 милиона КМ за набавку 698 јуница млијечних раса.

- За мљекарски сектор ове године издвојено је додатних десет милиона марака, који ће бити исплаћени по музном грлу. Овај сектор у виду подршке од министарства, односно Владе РС укупно ће добити 62 милиона КМ, укључујући и капиталне инвестиције, што је више од 30 одсто буџета предвиђеног за развој пољопривредне производње - нагласио је Пузигаћа и додао да се произвођачима млијека редовно уплаћује премија.

На фарми “Балтић” у селу Трнопоље код Приједора тренутно је 180 говеда, од чега 79 музних крава, а власник Драган Балтић каже да је дневни просјек производње 2.000 литара млијека.

Балтић је истакао да уз премију од 25 фенинга по литру млијека од ове године први пут имају и подстицај по говеду.

- Без премије за млијеко овај сектор не би могао функционисати. Подстицај по грлу је добродошао, али он никако не смије укинути подстицај за млијеко, јер би то укинуло производњу - казао је Балтић.

Приједорчанин Јусуф Арифагић, који на фарми узгаја од 600 до 700 грла норвешких говеда, предлаже степенасти модел подстицаја за производњу млијека.

Он је сматра да би то било изузетно стимулативно и да би многи фармери у Српској почели да подижу производњу.

- Ако не можемо дати више од 25 фенинга за два милиона литара, онда за производње од три милиона литара можда можемо дати 20 фенинга, за четврти милион 15 фенинга и тако даље - истакао је Арифагић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана