Произвођачи романијског скоруп-кајмака на корак до добијања жига производа

Срна
Произвођачи романијског скоруп-кајмака на корак до добијања жига производа

Хан Пијесак - У Удружењу произвођача "Романијски скоруп-кајмак" очекују да овај аутохтони производ до краја године добије признање жиг производа од Института за интелектуално власништво БиХ, што ће обезбиједити бољу цијену и сигурније тржиште, а тиме и већи број домаћинстава која би ушла у посао припремања скорупа.

Предсједник овог удружења Нада Максимовић рекла је да, за сада, романијски скоруп нема сигурног купца, па се домаћице сналазе како знају да би обезбиједиле приход својој породици.

Она једину шансу види у добијању жига производа, што ће обезбиједити сталан квалитет и бољу цијену кајмака, специфичног за шире подручје Романије, од млијека грла која пасу на здравим планинским пашњацима.

- У фебруару ове године добили смо рјешење заштите имена поријекла, а до краја 2017. године очекујемо да општине Рогатица и Соколац уплате дио новца за трошкове додјеле жига производа, одавно познатог као романијски скоруп-кајмак - навела је Максимовићева и додала да је општина Хан Пијесак уплатила свој дио. Максимовићева је увјерена да ће на овај начин романијски кајмак бити заштићен на тржишту од нелојалне конкуренције и да ће коначно моћи да буде продаван по цијени вишој од садашњих 20 КМ по килограму, да би био оправдан уложени труд и сачувана традиција производње здраве хране у аутохтоном амбијенту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана