Програм “Стартап Српска”: Производња пелета донијела нови животни почетак Ивици Ћирковићу из Братунца

Анита Јанковић Речевић
Програм “Стартап Српска”: Производња пелета донијела нови животни почетак Ивици Ћирковићу из Братунца

БРАТУНАЦ - За Ивицу Ћирковића из Братунца прошла година је била једна од најуспјешнијих, јер осим што је постао отац близанаца и саградио кућу, овај амбициозни млади човјек окренуо је нову страницу и на пословном плану покренувши сопствени бизнис захваљујући програму за запошљавање младих “Стартап Српска”.

Овај тридесеттрогодишњак идеју о покретању сопственог бизниса имао је дужи период али недостатак новца му није дозвољавао да снове претвори у стварност.

- Био сам запослен у једној пелетари и увидио да је потражња за пелетом изузетно добра те да константно расте. Тада сам пожелио да покренем сопствену производњу пелета, али нисам имао довољно новца. Касније, када сам видио конкурс Завода за запошљавање РС за додјелу подстицаја младима до 35 година старости кроз програм “Стартап Српска”, пријавио сам своју бизнис идеју и прошао - присјећа се Ћирковић.

Наводи да је у вријеме пријављивања на конкурс био незапослен, те да је новац за егзистенцију своје породице зарађивао надничењем на грађевини.

- Када сам се пријавио на конкурс супруга је била трудна, носила је близанце, сина Константина и кћерку Дуњу. Тада смо већ имали старију кћерку Теодору и било смо свјесни да су нам потребни сигурнији приходи, нарочито јер смо у то вријеме правили и кућу у коју смо уселили у октобру прошле године. Игром судбине крајем маја 2019. године добио сам подстицај од Завода, 37.000 марака, тако да могу рећи да је мени и мојој породици лани све ишло наруку, боље него што смо и замислили - говори Ћирковић.

Додаје да је недуго послије тога основао предузеће за производњу пелета “ЕКО ПЛАСТ” Братунац, у којем је тренутно једини запослени.

- Подстицаји које сам добио од Завода нису били довољни за покретање производње, морао сам уложити и личних средстава, али да није било тог новца Завода не бих успио постати приватник. Купио сам три машине, и с обзиром на то да немам велике капацитете производње за сада стижем да све урадим сам. С времена на вријеме када се посао загужва, ангажујем помоћника - прича  Ћирковић. Иако му је епидемија вируса корона пореметила планове, овај амбициозни човјек има визију да у будућности покрене велики погон и запосли неколико својих суграђана.

- Био сам веома задовољан како сам стартао, али епидемија ме је мало уназадила. Тренутно на лагеру имам око 40 тона пелета који чека купце тако да сам сада мало успорио производњу док то не распродам, али вјерујем да ће бити боље, не жалим се. Надам се да ће се ситуација већ ове зиме поправити и да ће се створити могућности да озбиљнији развој предузећа - наводи Ћирковић и додаје да тона пелета тренутно кошта 320 КМ, али да због епидемије вируса корона многе његове колеге обарају цијену. 

 Програм

У Заводу за запошљавање РС кажу да Акционим планом запошљавања за ову годину није предвиђен Програм подстицаја развоју предузетништва код младих старости до 35 година “Стартап Српска”.

- Лани су у склопу програма “Стартап Српска” одобрена средства за запошљавање укупно 138 особа, за шта је издвојено 4,53 милиона КМ. Највеће интересовање младих за покретање бизниса биле су производне дјелатности у области прерађивачке индустрије, те услужне дјелатности и грађевинарство - рекли су у Заводу.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана