Програм Омладинске банке у младима буди оно најбоље: Волонтерским духом покрећу промјене

Милијана Латиновић
Програм Омладинске банке у младима буди оно најбоље: Волонтерским духом покрећу промјене

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ - Бринући о малим стварима у својој општини, препознајући проблеме и ресурсе којима ће стварати рјешења, млади кроз програм Омладинске банке покрећу промјене и од пасивних посматрача постају покретачи позитивних пројеката.

Тим ријечима би вјероватно већина оних који су за скоро деценију и по реализовали више од 3.500 пројеката вриједних готово 9,5 милиона КМ у 52 општине у БиХ описали све што су добили програмом који се реализује у партнерству локалних заједница и фондације “Мозаик”. А добили су много, јер бројна игралишта, на којима стасавају нове генерације, не би постојала без овог програма. Буџети малих општина нису довољни. Ту је и оно што се новцем не може мјерити, волонтерски дух и прилика, а успјешна десетогодишња сарадња фондације и општине Босански Петровац крунисана је Сребрном плакетом поводом Дана ове општине.

Без младих који су кључ успјеха и многих који су кроз овај програм стасали и доносе важне одлуке, прича за “Глас Српске” директор програма Омладинске банке Жељко Пауковић, не би било ни признања.

- Суштина је подршка младима у развоју активизма, а посљедњих година и предузетништва. Млади играју главну улогу. Омладинску банку у једној заједници чини одбор, волонтери узраста од 17 до 30 година и који, учећи како да подстакну младе да буду активни, управљају програмом, препознају проблеме и ресурсе, те уз помоћ банке реализују пројекте - рекао је Пауковић. Посебно истиче да се млади кроз програм развијају и постају лидери у заједницама и стварају предиспозиције, посебно у руралним срединама гдје нема много могућности, да кроз неформалне групе у своме селу, улици или граду добију и искористе прилику.

- Програм је интегрисан и у локалне стратегије за младе. Фондација је развила и онлајн заједницу лонац.ба и омогућила да програм буде доступнији свима, а посебно у вријеме пандемије - казао је Пауковић. Говорећи о резултатима који не остају незапажени, поменуо је једног од чланова Одбора банке у овој општини, покојног Исмета Болића, који се својим трудом и активизмом увијек истицао.

- Заједница кад-тад препозна оно што добро урадите, тако данас, на иницијативу младих, Спортско-рекреативни центар у овој општини носи назив “Исмет Болић” - рекао је Пауковић.

Међу онима који су активизам искористили да уче и надограђују себе је и Немања Давидовић. У Омладинску банку је закорачио као гимназијалац, на наговор другарице, а иза њега је већ десет година волонтерског рада.

- То је програм који из младих извлачи најбоље и унапређује квалитет њиховог живота у сваком погледу - испричао је Давидовић, који је и предсједник Скупштине општине Босански Петровац. Говорећи о сарадњи банке и општине, сликовито појашњава да уколико носите терет од 100 килограма, много је лакше ако нисте сами и терет подијелите, а на том принципу, додао је, функционише и програм Омладинске банке.

- Све што смо урадили, урадили смо заједно - рекао је Давидовић.

Поносна на све успјешне пројекте је и координаторка Омладинске банке Босански Петровац Марија Булајић. За ову годину одобрено их је 13.

- Млади се буде и желе да буду дио ове приче. Много је пројеката који се тичу уређења игралишта, парка и играонице, а имали смо и радионицу из прве помоћи, луткарску представу и кино на отвореном - испричала је Булајићева, која је четврта година студија медицине.

Микробизнис

Омладинска банка пружа подршку и младима који желе да покрену микробизнис. Примјер успјешног микробизниса је цвјећара “Орхидеја” у Босанском Петровцу, која је отворена прије скоро годину дана.

- Аплицирала сам и добила 2.000 КМ бесповратних средстава од фондације “Мозаик”. Могу да кажем да се исплатило. Имам сталне добављаче, али и муштерије. Овакве прилике не треба пропустити - истакла је власница цвјећаре Јелена Вучковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана