Прогласити стање елементарне непогоде у Семберији

Срна
Прогласити стање елементарне непогоде у Семберији

Бијељина - На данашњем састанку представника Градске управе Бијељина и семберских пољопривредника закључено је да се од Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске захтијева да на подручју Семберије прогласи стање елементарне непогоде због суше и да се формира стручна комисија за процјену штете.

Учесници састанка сагласили су се да је потребно упутити и допис Савјету министара да се убрза откуп товне јунади јер је све мање хране за стоку.


"Велика штета би била да се због недостатка хране уништи сточни фонд, па ће бити упућен и апел Министарству да помогне у обезбјеђивању хране за стоку угрожених семберских сточара", саопштено је из Градске управе.

Саговорници су закључили да је потребно наставити стратешке мјере које ће у наредном периоду спречавати проблеме изазване климатским промјенама.

"Треба наставити процес унапређења наводњавања у Семберији и заштитити овај крај од поплава, које су сваке године велика пријетња за пољопривредну производњу", наведено је у саопштењу.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да се Градска управа труди да помогне пољопривредницима на сваки могући начин.

"Аграрни фонд обезбиједио је средства за подстицаје који су били планирани, међу којима је и подстицај од два фенинга по килограму за пшеницу. У току је процес експропријације земљишта, како би почео процес изградње дринског насипа за заштиту од поплава", додао је Мићић.

Он је нагласио да је Градска управа спремна да, ако стручна комисија за процјену штете каже да је то потребно, преусмјери 50 одсто средстава од подстицаја за помоћ најугроженијим пољопривредницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана