Продановић: Потребно снажније ангажовање на сузбијању насиља над женама

Срна
Продановић: Потребно снажније ангажовање на сузбијању насиља над женама

САРАЈЕВО - Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић апеловао је поводом 15. маја, Свјетског дана породице, да се власти на свим нивоима у БиХ снажније ангажују на сузбијању пораста насиља над женама, уз оцјену да је породица темељ друштва.

Продановић је истакао да је у ово вријеме потребно уложити више друштвеног напора да би се пружила пуна подршка породицама које су пријавиле насиље над женама и дјецом.

„Ни наша земља није изузетак будући да се с овом изразито лошом друштвеном појавом у вријеме пандемије вируса корона суочавају бројне породице у цијелом свијету.

Потребно је, додао је, уложити напор да се пружи подршка и другим рањивим породицама, посебно онима које су у вријеме пандемије изгубиле приходе од којих живе, које немају адекватан смјештај, те онима у којима живе старија лица, лица са инвалидитетом и лица са посебним потребама.

„Овај датум прилика је за све нас у БиХ да се осврнемо на кључни значај породице као основног темеља на којем почива свако друштво, као и да подстакнемо све институције и јавност у БиХ да пруже снажну подршку породицама, посебно онима које се данас, више него икад, суочавају са економским, здравственим и свим другим друштвеним проблемима", истакао је Продановић.

Он је подсјетио и на чињеницу да се БиХ придружила свим међународним конвенцијама и законски одлично уредила област равноправности полова.

„Свим институцијама у БиХ се намеће императив обезбјеђивања равноправности полова унутар породица како би мајке и очеви подијелили одговорност за очување породице, као и за школовање и васпитање дјеце", навео је Продановић.

Осим тога, додао је, БиХ је једна од чланица УН која је прије шест година усвојила Циљеве одрживог развоја, чијим се испуњавањем умањује или елиминише сиромаштво, дискриминација по било ком основу, те штити животна околина.

Продановић је подсјетио и на чињеницу да очување породице и доношење, те провођење породично оријентисаних политика представља један од кључних предуслова за остварење првих пет циљева одрживог развоја.

Они се, навео је, односе на уклањање сиромаштва и глади, обезбјеђивање здравог живота за људе свих узраста и доби, на цјеложивотно образовање, постизање родне равноправности и спречавање родно заснованог насиља.

Према његовим ријечима, на Међународни дан породице потребно је подсјетити и на обавезу подршке и помоћи вишечланим породицама, будући да је од суштинске важности за све институције у БиХ да, суочене са озбиљним падом наталитета и све већим одласком младих људи, предузму кораке у том правцу како провођењем системских мјера тако и кроз подршку удружењима и представницима вишечланих породица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана