Продановић: БиХ више него икада потребна толеранција према другачијима

Срна
Foto: гс

САРАЈЕВО - БиХ је данас више него икада потребна толеранција према другима и другачијима, изјавио је предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић поводом 16. новембра - Међународног дана толеранције.

"Досезање пуне хармоније у различитости императив је за све носиоце власти на свим нивоима у БиХ, али и за сваког обичног човјека у овој земљи како бисмо, сви заједно, различитости претворили у предности у политичком, економском, вјерском и културном погледу и како бисмо свакога дана радили на промоцији мира и културе мира која је заснована на толеранцији", истакао је Продановић.

Он је подсјетио да се сутра навршава пуних 25 година од проглашења овог датума за Међународни дан толеранције. Годину дана прије него што је Генерална скупштина УН својом резолуцијом прогласила Међународни дан толеранције, чланице Унеска усвојиле су, такође, 16. новембра, Декларацију о принципима толеранције, која позива све земље и народе да поштују и славе различитост и право на различитост, што је, како се истиче, темељ богатства друштава и трајног мира у цијелом свијету.

"И ништа боље не дефинише толеранцију као чувена реченица из Декларације, која каже да је толеранција хармонија у различитости. Ова дефиниција свакако представља најкраћи и најбољи опис БиХ, земље чије највеће богатство, као што је много пута речено, јесу и треба да буду њене различитости", поручио је Продановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана