Проблеми аутопревозника у Рогатици: Корона и дивљи превозници испразнили аутобусе

Сретен Митровић
Проблеми аутопревозника у Рогатици: Корона и дивљи превозници испразнили аутобусе

РОГАТИЦА - Пандемија вируса корона, али и дивљи превозници, испразнили су возила јединог регистрованог рогатичког аутопревозника, због чега на дужим релацијама, чак и оним до Београда, почесто путује само посада.

- Уз међународну линију Пале - Рогатица - Београд, ту су “уклапајуће” линије Источно Сарајево - Пале и Фоча - Устипрача, као и линије Рогатица - Фоча и обратно. Ђаке превозимо у општинама Рогатица и Чајниче и у нормалним приликама могло се живјети, поготово у љетним мјесецима, када смо имали и по 50 ванлинијских вожњи широм Републике Српске и Србије - прича Ђорђе Вучак, директор предузећа “Арома”, које од 2000. обавља услуге јавног превоза у Рогатици.

Са појавом короне, додаје он, све се промијенило.

- Наши аутобуси иду на регистрованим линијама врло често са једним или чак без путника. Ево примјера како то у пракси изгледа. Прије неколико дана, а тога има често, аутобус на линији Београд - Пале са 65 сједишта пошао је из Београда са два путника до Вишеграда. У Ужицу су ушла још три и они су изашли у Вишеграду, одакле је даље према Палама остала само посада - возач и сувозач. Тако је и на доста других линија. И оно путника што би користило аутобус покупе дивљи превозници и тако из дана у дан - жали се Вучак.

“Арома” запошљава 16 возача, а сви имају лиценцу и за међународну вожњу. Уз подршку Владе РС, додаје Вучак, која у ово вријеме короне надокнађује порезе и доприносе на плате, још су сви у радном односу.

- Докле, зависи од короне и енергичнијих мјера на сузбијању дивљих превозника. Са 30 одсто коришћења наших капацитета у односу на 2019. годину, с короном, због које чак и ђаци не иду редовно на наставу и без подршке Владе, нећемо моћи још дуго - каже Вучак.

Проблем је и регистрација, јер се пет аутобуса и седам комби-буса са којим располажу морају регистровати, а онда “леже” на перонима који су саставни дио аутобуске станице у оквиру које су билетарница и остале пратеће просторије у доста лошем стању.

- У плану је било да градимо нове. Корона је и тај план ставила на чекање. До када, само Бог зна - рекао је Вучак уз напомену да су танки приходи и од станичних услуга. На продаји карата ангажована су два радника, а приход ни 400 марака мјесечно.

- Свраћа аутобус само на линији Вишеград - Бањалука и Требиње - Бијељина. Сви остали не свраћају, а да је по закону, морали би - каже он.

Подршка општине

Пошто је “Арома” једино регистровано предузеће за превоз путника у општини, њене проблеме прати и локална управа. Начелник Рогатице Милорад Јагодић каже да посебних издвајања из иначе скромног буџета нема, али зато се сваког мјесеца за рачун превоза ђака предузећу дозначи по 8.000 марака, без обзира на то да ли дјеца иду у школу.

- Уз то, гдје год треба да буде ангажован аутобус са више сједишта за превоз спортиста и слично, обавезно ангажујемо “Арому”. С разлогом, јер у том предузећу ради више од 20 радника, што је значајан број за нашу општину. Ту је и традиција. Имали смо јавни превоз путника када многи други из сусједства нису то могли ни замислити - нагласио је Јагодић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана