Прњаворска ергела Вучијак организује лицитацију: Липицанери за 250 КМ

Д. Стоканић, Б. Радуловић
Прњаворска ергела Вучијак организује лицитацију: Липицанери за 250 КМ

Прњавор - Липицанере, који су још од памтивијека важили за најљепше и најскупље коње, у суботу ће на добошу, који организује ергела "Вучијак" љубитељи тих племенитих животиња моћи купити и за 250 КМ.

Лицитације ће се одржати у приградском насељу Лужани, на економији липицанерске ергеле "Вучијак", а планирана је продаја 62 грла разних старосних категорија.

Директор ергеле Ранко Грубешић објаснио је да ће највиша почетна цијена, која зависи од старости и изгледа грла, бити 1.000 марака.

- На овај корак одлучили смо се како би смањили број грла, јер нема потребе да држимо 140 коња. Процијенили смо да је рационализација неопходна, да би смањили расходе, али ће сви постојећи родови липицанера бити сачувани - рекао је Грубешић.

Он је додао да претходна лицитација није донијела очекиване резултате, кад је продато само осам грла, јер су цијене биле превисоке.

- Већ нам се јавило неколико заинтересованих купаца. Чак је њих неколико звало и из Србије. Очекујем да ће се, због велике заинтересованости, ове цијене бар удвостручити - рекао је Грубешић. Он се похвалио да су успоставили и контакт са државном ергелом "Ђаково" и "Липик" из Хрватске и кроз пројекте прекограничне сарадње они им стоје на располагању за помоћ.

- Влада РС редовно помаже рад ергеле тако што одваја новац за храну коњима и плату радницима, која је редовна. Тај тренд се и даље наставља, а који ће износ бити ове године још не знамо - истакао Грубешић.

Продаја липицанера требала је бити одржана још крајем прошле године. Међутим, пролонгирана је за прољеће у намјери да се коњи боље припреме за тржиште. Поред тога, основно стадо "плесача балета", како их многи зову због грациозности њихових покрета, ускоро ће бити проширено за петоро ждребади, која ће тек стићи на свијет.

Према Грубешићевим ријечима, прњаворска ергела која је прошла све и свашта, ове године обиљежава 70 година постојања.

- У односу на претходни период, ергела полако стаје на ноге. Један од доказа је и то што ћемо од ове године почети са производњом сијена и хране за животиње - истакао је Грубешић.

Додао је да ће јубилеј бити прослављен разним пригодним садржајима, а приоритет је уређење мјеста гдје ће се обављати дресура  коња, како би се обновио рад коњичког клуба.

Историјат

Прњаворска ергела основана је у априлу 1946. године и од тада је представљала једно од најпознатијих одгајалишта липицанера на простору бивше Југославије. Власник ергеле "Вучијак" у фебруару 2010. године постала је Влада РС, која је платила милион марака, али је право руковођења добила тек након завршетка четворогодишњег стечајног поступка. Застој је проузроковао спор због парцеле површине од 70 дунума, на коју је право полагало и предузеће "Ратар", које је изгубило судски спор. Док су се власничка права доказивала, коњи су гладовали. Било је дана када су мјештани из околних села сакупљали новац за бале сијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана