Прњаворска ергела Вучијак крчи пут ка бољим данима

Милијана Латиновић
Прњаворска ергела Вучијак крчи пут ка бољим данима

Бањалука - Влада РС ће за рад прњаворске ергеле липицанера у овој години издвојити 410.000 марака, а с обзиром на то да "Вучијак" покреће властиту производњу хране, биће уштеђен значајан дио новца.

На посљедњој сједници Владе усвојена је информација о раду ергеле "Вучијак" у прошлој години у којој је наведено да је ергела за измирење обавеза лани издвојила готово 120.000 марака. С друге стране, "Вучијак" је на крају прошле године имао неизмирене обавезе према добављачима које су достизале готово 175.000 марака.

- Обавезе према радницима на крају прошле године износиле су 14.867 марака - наведено је у информацији о раду ергеле коју је сачинило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Када је ријеч о приливу новца, "Вучијак" је од Владе РС у прошлој години добио 228.627 и додатних 200.000 марака у овој години, које се односе на дуговања из 2015. године. Ергела "Вучијак" је прошлу годину завршила са 12.759 марака на рачуну.

Директор ергеле "Вучијак" Ранко Грубешић је казао да је ситуација на ергели у протеклом периоду знатно поправљена и да редовне активности протичу у складу са планом за ову годину. Истиче да ће наредних дана почети производња хране за липицанере.

- Прво слиједи косидба како бисмо сами произвели сијено, а потом на јесен сјетва пшенице и зоби. Циљ нам је да властитом производњом хране за коње уштедимо дио новца који ћемо намијенити у друге сврхе - казао је Грубешић.

Додаје да је изграђен мањеж за свакодневни испуст коња, а уведен је и аутоматски систем напајања у штали.

- Тренутно на ергели имамо 103 коња, а очекујемо да ћемо у наредним годинама имати око 20 грла подмлатка - казао је Грубешић и додао да је због стабилизације пословања на лицитацији до сада продато 47 липицанера и да ће на добош морати још њих 14.

Прњаворска ергела је основана 1946. године и од тада је представљала једно од најпознатијих одгајалишта липицанера на простору бивше Југославије. Власник ергеле у фебруару 2010. године постала је Влада РС, која је платила милион марака, али је право руковођења добила тек након завршетка четворогодишњег стечајног поступка.

Објекти и механизација застарјели

Пољопривредно и грађевинско земљиште на ергели "Вучијак" простире се на око 8,5 хектара, а пољопривредна механизација на ергели задовољава само најосновније потребе.

- Грађевински објекти на ергели захтијевају хитну санацију, док је објекте у власништву ергеле који нису у њеном комплексу потребно уновчити - наведено је у информацији о раду "Вучијака" у прошлој години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана