Прњавор: У храмовима служенa Васкршња литургија

Срна
Foto: Срна

ПРЊАВОР - У храмовима Српске православне у Прњавору, уз присуство великог броја вјерника, служена је Васкршња литургија чиме је почело обиљежавање највећег хришћанског празника - Васкрса.

Протојереј-ставрофор Душко Дринић у обраћању вјерницима у Храму Светог великомученика Георгија подсјетио је да се на овај празник прославља побједа живота над смрћу и побједа човјека над гријехом.

"Васкрс је дан који је створио Господ да се радујемо и веселимо у њему, а својим васкрсењем је на најочигледнији начин показао људима да је истинити Бог и човјек, показао је смисао и циљ постојања сваког људског бића на земљи, да је спреман за бесмртност, а не за смрт", рекао је Дринић.

Васкрс данас обиљежава и украјинска национална заједница, а свечана литургија одржана је у цркви Преображења Господњег у Прњавору.

Свештеник Орел Закаљук истакао је да је тајна васкрсења темељ хришћанске вјере, а Христово васкрсење побједа истине над неистином, љубави над мржњом, добра над злом.

"Трудимо се зато да вјерно живимо овај живот, да будемо достојни имена Христова и да се можемо са пуним поуздањем надати и нашем личном васкрсењу", поручио је Закаљук.

Васкршње свечаности у Прњавору биће настављене сутра наступом више фолклорних ансамбала, хора Црквеног пјевачког друштва "Свети Георгије" Прњавор, избором најјачег и најљепшег јајета.

Ова 22. по реду Васкршња манифестација одржава се у организацији Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Прњавор, под покровитељством града Прњавора. Програм у Центру за културу почеће у 16.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана