Прњавор: Од шарлаха обољело двоје малишана

Д. С.
Прњавор: Од шарлаха обољело двоје малишана

Прњавор - На подручју општине Прњавор у року од двадесетак дана забиљежена су два случаја шарлаха, од којег су обољела дјеца предшколског узраста.

Ријеч је о заразној болести коју прати повишена температура, повраћање, појачан секрет слузнице, те ситни осип по кожи. Љекари наглашавају да је шарлах неопходно адекватно и на вријеме лијечити, јер ако се то не учини, може да доведе до оштећења бубрега, реуматске грознице, а није искључен ни смртни исход.

Најчешће оболијевају дјеца која имају од четири до десет година, а преноси се непосредним контактом. Може се пренијети и путем предмета којима се служило болесно дијете.

Према ријечима шефа породичне медицине у Дому здравља Прњавор Зорана Бјелетића, први случај шарлаха забиљежен је 10. јуна, док је други уочен прије неколико дана.

- У вртићу "Наша радост", гдје је боравило једно од ово двоје дјеце, предузете су све прописане мјере за сузбијање заразних болести - рекао је Бјелетић.

Додао је да друго обољело дијете није боравило у вртићу "Наша радост", већ је похађало један приватни вртић. Међутим, с обзиром на то да малишан у вријеме инкубације није био у обданишту, у тој предшколској установи није било потребе за интервенцијом хигијенско-епидемиолошке службе.

Иако у локалном Дому здравља истичу да је једно од двоје дјеце заражене шарлахом боравило у вртићу "Наша радост", директорица ове предшколске установе Слободанка Васић тврди да то није тачно, те да за ово први пут чује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана