Прњавор: Обрачун СДС-а и ПДП-а преко леђа бораца

Бране Радуловић
Прњавор: Обрачун СДС-а и ПДП-а преко леђа бораца

Прњавор - Вишемјесечни сукоби у прњаворском парламенту кулминирали су на посљедњој сједници када су у скупштинској сали пале тешке ријечи између некадашњих политичких савезника, а поштеђени нису били ни борци.

Из општинског одбора СНСД-а саопштено је да су одборници ове странке у сриједу напустили засједање шокирани тешким оптужбама начелника општине Синише Гатарића на рачун Војске РС и полиције, те ратног општинског руководства. У саопштењу се наводи да је Гатарић за говорницом оптужио српске војнике и полицију "за убиства, логоре и друге злочине у Прњавору, те позвао Суд и Тужилаштво БиХ да процесуирају одговорне".

- Ова изјава је дата у вријеме када Прњаворчани не могу ни да нађу кости својих најмилијих који су страдали у отаџбинском рату, а камоли да неко одговара за њихову погибију. Пошто је ријеч о унутрашњем обрачуну у СДС-у, позивамо их да се ограде од изјаве Гатарића и да у тај сукоб не увлаче борце и тековине отаџбинског рата - истиче се у саопштењу ОО СНСД-а и додаје да је Гатарићева изјава  застрашујућа и вријеђа све грађане ове општине.

Шеф клуба одборника СНСД-а Горан Земун је рекао да је Гатарићу било сувишно да потеже питања од прије 20 и више година и да на такав начин говори о борцима Војске РС.

- Зар њиховим политичким неспоразумима треба да се сада бавимо? Свима је јасно да су неки други поводи њиховог разилажења, чиме не треба оптерећивати сједнице Скупштине - рекао је Земун.

Предсједник Општинског одбора ПДП-а и одборник у СО Брано Жунић затражио је одржавање посебне сједнице на којој би било разматрано саопштење СДС-а у којем су га оптужили да је учествовао у нечасним радњама, те изнијели тврдње да је у Прњавору био логор за ратне заробљенике.

- Ово што је урадио прњаворски СДС прави велику штету овој општини. На сједници је требало да се утврди закључак према којем локалне институције одбијају изнесене оптужбе СДС-а - рекао је Жунић.

С друге стране Гатарић је истакао да није желио да вријеђа борце, већ да су се оптужбе односиле само на Жунића. Он је искључио било какву могућност извињења Жунићу.

- Располажемо обимном документацијом о гријесима које је Жунић починио током рата, кроз разне нечасне радње, пријетње и уцјене, због чега му се судило у Њемачкој. Такав човјек сада нама држи лекције из морала што је са њим неспојиво - истакао је Гатарић.

Прије четири године, уочи локалних избора, СДС и ПДП потписали су у Прњавору протокол о сарадњи, али су се временом односи између двије странке пореметили до те мјере да се већ мјесецима не бирају ријечи у међусобним оптужбама.

Скупштина

Предсједник Скупштине општине Прњавор Борко Лукановић (СДС) није јуче могао рећи да ли ће и када бити одржана посебна сједница посвећена "случају Жунић", али је до краја јуна најавио још најмање једну редовну сједницу.

Он је истакао да ће се Колегијум Скупштине ових дана изјаснити о иницијативи Жунића да буде одржана посебна сједница локалног парламента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана