Прњавор: На ергели постављена савремена агрометеоролошка станица

Srna
Прњавор: На ергели постављена савремена агрометеоролошка станица

ПРЊАВОР - На ергели "Вучијак" у Прњавору данас је постављена савремена агрометеоролошка станица вриједна 100.000 КМ, коју је Републичком хидрометеоролошком заводу Српске донирала Влада Јапана. Постављању станице присуствовао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Милан Гаврић, који је рекао да ће ова агрометеоролошка станица унаприједити рад општинских савјетодавних служби, помоћи пољопривредницима, али и омогућити квалитетан проток података о времену.

Он је истакао да је на подручју Прњавора у току израда прогнозног модела и система упозоравања на поплаве.

"То би требало бити завршено крајем септембра, када ће становништво у сливу Укрине имати три дана унапријед слику о потенцијалним нивоима водостаја и биће могуће упозорити становништво на евентуалну потребу исељења или други облик заштите", навео је Гаврић.

Руководилац Одсјека за агрометеорологију у Републичком хидрометеоролошком заводу Дејан Супић рекао је да су у Републици Српској до сада, осим у Прњавору, дониране агрометеоролошке станице постављене у Слатини код Бањалуке, Црквини код Шамца и Требињу, а планирано је да у наредних мјесец-два једна буде постављена и у Љубињу.

Он је напоменуо да станица мјери 18 параметара који су веома битни за унапређење пољопривредне производње.

"Станица мјери температуру и влажност земљишта на 10, 20 и 30 центиметара, температуру и влажност ваздуха, ваздушни и станични притисак и притисак на морском нивоу, детекцију падавина, видљивост, висину сњежног покривача, брзину, јачину и удар вјетра", прецизирао је Супић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је да ће се постављањем агрометеоролошке станице, након 45 година паузе, подаци из Прњавора поново наћи у званичним извјештајима.

"Ови подаци за Прњавор мјерили су се од 1955. до 1975. године, а након тога више нису. Прошле године је у склопу Средњошколског центра постављена једна мања станица која мјери температуру, влажност ваздуха и обим падавина, а ова ће имати велики значај за наше пољопривреднике", нагласио је Томаш.

Он је додао да су у току активности да сви подаци са агрометеоролошке станице на ергели "Вучијак" буду доступни на званичној интернет станици општине Прњавор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана