Прњавор кроз традиционални турнир у Поточанима поново окупио љубитеље шаха

ГС
Foto: Фејсбук

ПРЊАВОР- Најмлађи град у Републици Српској и ове године био је домаћин традиционалог Светосавског шаховског турнира који је окупио око 80 такмичара у различитим категоријама.

Игра која побољшава моторичке способности и омогућава можданим ћелијама бољу функционалност, има своје љубитеље који у повлачењу фигура виде смисао живота и одржавања менталног здравља. То је и овог пута показао традиционални турнир у шаху а Поточани су поново постали мјесто окупљања велемајстора, интермајастора, фидемајстора  и других.

Своје вјештине шаху показала је и шаховска легенда Милан Вукић. Показао је овај велемајстор и четвороструки шампион Југославије да се не предаје старости и да својим потезима може бити примјер младим шахистима.

” Оно што је битно истаћи да сам ја веома одушевљен што једно овако мјесто као што је Поточани има могућност и капацитет да организује овакв један турнир. Ја сваке године долазим овдје и то ме чини срећним. Турнир је веома убрзаног темпа и може да побједи чак и онај ко је слабији у категорији али свакако главни побједници су организатори који су успјели организовати овакав догађај. Важно да се шах игра и да млади усвајају начине игре која ће им сигурно дати велике благодати у животу ”,рекао је Вукић.

На турниру се играло девет кола по швајцарском систему. Поред оних који остварују врхунске резултате при чему шах виде као свој стил живота турнир је био прилика и да своје знање покажу они који улазе у шаховски свијет. Петар Газић ученик 3. разреда ОШ ”Иво Андрић” из Бањалуке и члан Бањалучког шаховског клуба био је поносан на учешће на турниру.

” Радостан сам што сам био овдје и што сам могао да играм шах. У првом колу сам изгубио од интермајстора из мог клуба Александра Савановића. Шах је добро играти за развој и памћење а ја га играм већ двије године ”,рекао је овај дјечак који жели у будућности постати шаховски велемајстор, за К3.

Први потез на турниру повукао је градоначелник Прњавора Дарко Томаш.

За најуспјешније осигуране су и награде. Организатори се надају наставку одржавања турнира и наредних година. 

Као и ранијих година и овог пута Шаховски клуб ’’ПОШК’’ Поточани преузео је главну ријеч у организацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана