Прњавор: Функционерима накнада мимо закона

Ведрана Кулага
Прњавор: Функционерима накнада мимо закона

Прњавор - Главна служба за ревизију јавног сектора РС дала је мишљење са резервом општини Прњавор за финансијску дисциплину и поштовање закона у прошлој години након што су утврдили незакониту исплату појединих плата и пропусте у реализацији пројеката.

Буџетски приходи општине на крају године износили су 13,33 милиона, док су расходи стали на 11 милиона КМ од чега је за лична примања запослених дато 4,23 милиона.

- Правилником о увећању плата запослених у општини је дефинисано варијабилно увећање основне плате по основу посебних резултата рада до 30 одсто, што није у складу са Посебним колективним уговором за запослене у области локалне самоуправе РС. За дио запослених увећање основне плате по основу посебних резултата рада обрачунавано је и исплаћивано за 12 мјесеци у 2014. години по 30 одсто, без дефинисаних правила и документовања остварених посебних резултата рада - наведено је у извјештају.

Утврђено је да су предсједнику и потпредсједнику Скупштине општине поред плате исплаћиване и одборничке накнаде од јануара до јуна 2014. године, што није у складу са прописима.

- Запослени функционери права по основу плата остварују у складу са Законом о статусу функционера јединица локалне самоуправе и Одлуком о платама функционера општине. Новом одлуком о накнадама одборницима и члановима радних тијела Скупштине општине Прњавор од 10. јуна 2014. године дефинисано је да исти немају право на одборничку накнаду и од јула прошле године накнада није обрачунавана и исплаћивана - наведено је у извјештају.

На позицији шефа локалног парламента је Борко Лукановић, а потпредсједник скупштине је Славко Вујиновић.

Ревизори су, између осталог, утврдили да је општина лани закључила више уговора о дјелу са физичким лицима ради обављања одређених послова иако су поједина радна мјеста систематизована и попуњена.

Неправилности су утврђене и приликом изградње цјевовода.

- У фази реализације уговорних одредби приликом изградње дистрибутивних цјевовода кроз насеља сјеверног дијела општине у оквиру пројекта водоснабдијевања са изворишта "Повелич" утврђена су одређена одступања у односу на уговорне одредбе, а она се односе на достављање банкарских гаранција за добро извршење посла и непоштовање уговорених рокова завршетка радова - навели су ревизори.

На достављени нацрт ревизорског извјештаја надлежни нису имали примједби, а начелник општине Синиша Гатарић јуче се није јављао на телефон.

Грантови

Ревизори су надлежнима замјерили и то што нису усвојили интерне акте који треба да дефинишу јасна правила и критеријуме за расподјелу средстава у виду грантова, чиме би обезбиједили једнакост и транспарентност приликом расподјеле тих средстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана