Прњавор: Два пута продали исто земљиште

Ц. Мркоњић, Б. Радуловић
Прњавор: Два пута продали исто земљиште

Бањалука - Општинско земљиште на којем се налази зграда Школе за основно музичко образовање у центру Прњавора продато је јуче на лицитацији предузећу "Кусић путеви" упркос томе што је оно предмет судског спора на основу тужбе коју је против општине поднијела грађевинска фирма "Градип".

Парцела је продата на другој лицитацији на којој су "Кусић путеви" били једини учесник. Почетна цијена, као и први пут, за земљиште површине 1.433 метра квадратна, била је 360.836 марака. "Кусић путеви" су парцелу платили 361.000 КМ.

Предузеће "Градип" купило је исту парцелу 2. априла ове године када је понудило највишу цијену која је достигла 1,25 милиона марака. "Градип" је тужио општину Прњавор због, како су рекли, нерегуларне изградње сусједног објекта на овој парцели и затражило 70.000 КМ за надокнаду директне штете. У "Градипу" су рекли да индиректна штета може достићи милион и по марака и да ће бити утврђена у судском поступку.

- Поднијели смо тужбу и очекујемо судску забрану прометовања земљишта. "Кусић путеви" вјероватно неће моћи уписати земљиште као своје власништво - каже извршни директор "Градипа" Милан Бијелић.

У општини Прњавор, међутим, тврде да судски спор не може спријечити новог купца да послије уплате новца стекне право власништва над купљеном парцелом.

- Предмет спора није плац већ поништавање лицитације и накнада штете коју тражи "Градип". "Градип" није исплатио купопродајну цијену за земљиште до предвиђеног рока, који је истекао 29. маја и на основу тога се сматрало да су одустали од закључења уговора и куповине. Због тога су изгубили право на поврат положене кауције - навели су у општини Прњавор.

"Градип" је на спорној парцели планирао градњу стамбено-пословног објекта са двије подземне и седам надземних етажа уз објекат чија је градња почела прије пола године. Планирано је да се њихова зграда наслања на сусједну и да из њихових подрумских просторија "Градип" улази у своје. Бијелић тврди да је сусједна зграда изграђена мимо регулационог плана и грађевинске дозволе, а да је проблем настао због тога што су приликом градње изоставили једну подземну етажу. Он је објаснио да је због овог "Градип" изгубио улаз у свој подрум, што им је и онемогућило градњу по регулационом плану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана