Призор који се ријетко среће: Јединствене козе са Козаре (ФОТО)

Срна
Призор који се ријетко среће: Јединствене козе са Козаре (ФОТО)

БАЊАЛУКА - Фотограф из Челинца Владимир Тадић имао је прилику да у Национално парку "Козара" види и услика нешто што се ријетко среће на Козари, а то су козе, по којима је ова планина и добила име.

Тадић је рекао Срни да је овај национални парк посјетио из потпуно другог разлога, како би са руководиоцима овог парка разговарао о потенцијалним пројектима, који би се ту могли реализовати.

"Искористио сам прилику да посјетим Зечији камен, један од најљепших видиковаца у парку, гдје ме је дочекао предиван призор. Док сам уживао у погледу, чуо сам кораке узбрдо и помислио да долазе људи, но, на моје изненађење, биле су то козе", каже Тадић.

Козе су се, каже обрадовале њему, исто колико и он њима, јер им није сметало да их фотографише.

"Умјесто зеца на Зечијем камену, сусрео сам козе, што ме навело на размишљање зашто се Козара заправо тако зове. Козе су ми дале одговор. Један од пратилаца ми је рекао да су дошле са Козарачког камена и Јарчевице, још два топонима етимолошки повезана с коријеном ријечи `коза`", објашњава Тадић.

Он је напоменуо и да већина људи, када се спомене Козара, одмах помисли на народноослободилачку борбу и импозантни споменик на Мраковици.

"Међутим, козе, које су такође симбол овог подручја, много су рјеђе у фокусу и приказу. Зато ми је посебно задовољство што сам имао прилику забиљежити их, и то на једном од најљепших видиковаца у Националном парку", рекао је Тадић.

Он је позвао све љубитеље фотографије, да му се придруже на фотографској радионици, коју ће одржати крајем августа у Пецкој, поред Мркоњић Града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана