Привреда у Српцу у значајном успону

Дејан Јовичић
Привреда у Српцу у значајном успону

СРБАЦ - Већи профит и пораст броја запослених у прошлој години показују да се србачка привреда налази у значајном успону, а у посљедње вријеме уложени су значајни напори на стварању повољног амбијента за побољшање услова рада и оснивање нових предузећа.

Изјавио је то начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац Марко Михољчић.

- Створени су услови да ускоро пређемо цифру од 3.000 запослених радника што дуго није забиљежено у србачкој општини - истакао је Михољчић.

Истакао је да је на крају прошле године било евидентирано 270 предузетника што је за 13 више у односу на 2021, а чак 40 више у односу на 2020. годину.

- У порасту је и број пословних субјеката којих тренутно има 168, а њихови приходи су прошле године износили близу 220 милиона КМ што је увећање за 50 милиона. Будући да су повећани и расходи, на крају године остварено је позитивно пословање у износу од 14 милиона КМ. Пад укупних прихода у Српцу био је најизраженији 2019. и 2020. године, на шта је, поред пандемије, утицао и престанак рада фирме “Систем екологика” из Ситнеша која је носила трећину прихода у нашој општини - рекао је Михољчић.

Додаје да су међу најзаступљенијима прерађивачка индустрија, трговина на велико и мало и пољопривреда, шумарство и рибарство у којима је запослен највећи број радника.

- Укупан број запослених на крају прошле године износио је 2.979 што је за 243 радника више у односу на 2019. годину. Од тога је чак 1.651 радник ангажован у пословним субјектима, а остали у предузећима, удружењима грађана, јавном сектору и слично. Смањен је и број незапослених којих је, према евиденцији бироа рада, прије двије године било 775, а закључно са прошлом годином 714 - рекао је Михољчић.

По квалификационој структури највише има квалификованих радника и радника са четвртим степеном средње стручне спреме, њих 472, док запослење тражи и 58 радника са високом стручном спремом.

- Просјечна плата у Српцу прошле године је износила 1.032 КМ, а 2017. године 742 марке и од тада стално расте. Међутим, након опорезивања, просјечна плата србачког радника је за десет одсто мања у односу на просјечну плату у Српској, али у односу на подручје које припада Привредној комори Бањалука виша је за 1,5 одсто - рекао је Михољчић.

Укупан обим робне размјене на подручју општине Србац у 2022. години износио је 65,5 милиона КМ и у поређењу са 2021. годином већи је за 23,8 милиона КМ, а покривеност увоза извозом износила је 167,7 одсто, што је, по ријечима Михољчића, скоро дупло више у односу на 2021. годину.

- У прошлој години су пласирана и већа средства на подручју наше општине од стране Инвестиционо-развојне банке РС, која су износила 783.000 КМ, док је годину дана раније било одобрено свега 180.000, а 2020. године 350.000  марака - додао је Михољчић.

Награде

Одборник Бранко Граховац на августовској сједници Скупштине општине Србац је предложио да се приликом одлучивања о додјели подстицаја за запошљавање више бодују фирме које дају веће плате својим радницима.

- Има случајева гдје подстицаје добије фирма која даје плате од 900 КМ радницима, а не добије предузеће гдје радници зарађују око 1.500 КМ. Када бисмо наградили тако успјешне колективе, онда би и други повећали плате - рекао је Граховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана