Привреда у Семберији вапи за грађевинцима и туризмолозима

Љ. А.
Привреда у Семберији вапи за грађевинцима и туризмолозима

БИЈЕЉИНА - Дефицитарна занимања у Бијељини углавном су у дрвопрерађивачкој индустрији и занатском сектору, а захтјев привредне заједнице је и повећање броја ученика у грађевинским занимањима и туризму.

Закључено је то на јучерашњем састанку представника Градске управе, Актива директора средњих школа регије Семберија, Завода за запошљавање, регионалне Привредне коморе и Удружења “Предузетник”, а који је одржан у Бијељини на тему усклађивања уписне политике средњих школа са потребама тржишта рада, без занемаривања и потреба тржишта образовања.

Предсједник Актива директора средњих школа регије Бијељина Душко Ђурић истакао је да је ове године настављен тренд фаворизације уписа ученика у програме који ће их обучити за производна занимања, што и јесте у складу са потребама тржишта рада.

- Међутим, нисмо занемарили ни школе које ученике оспособљавају за образовање на високошколским установама - рекао је Ђурић.

Према ријечима директора бијељинске Филијале Завода за запошљавање РС Синише Кајмаковића, у Бијељини до посла најлакше долазе они који су се образовали за производна занимања, посебно они оспособљени за рад у грађевинској дјелатности и појединим занимањима у металској струци, попут заваривача.

- Након завршене средње школе до посла најтеже долазе матуранти гимназије, као и економски и пољопривредни техничари, али и занатлије попут фризера, металостругара и машинбравара, а са високим образовањем највише је незапослених економиста, правника, васпитача и професора енглеског језика - навео је Кајмаковић.

Шеф одсјека у градском Одјељењу за друштвене дјелатности Љубица Млађеновић истакла је да се у Бијељини сваке године ради на побољшању уписне политике и најавила да ће Градска управа организовати видео-презентације свих занимања које ће ученици моћи да погледају преко “Зум” апликације.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана