Приватни дуг шефа одјељења блокирао Србац

Данијела Стоканић
Приватни дуг шефа одјељења блокирао Србац

Србац - Пореска управа РС одблокирала је у петак рачун општине Србац, након што је плаћен дуг од око 10.000 марака који је настао због неизмирених приватних обавеза начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Душана Симића.

Симић, који је власник фирме "Агрокор", није измирио пореске обавезе, због чега је Пореска управа у четвртак блокирала рачун ове локалне заједнице у намјери да тај дуг буде одбијен од његове плате. Послије уплате спорних 10.000 КМ, које је уплатила општина, рачун Српца је одблокиран.

Начелник општине Драго Ћирић истиче да општина нема везе са приватним дуговањима својих радника и да му није јасно да се преко леђа општине наплаћује туђи дуг.

- Поред толике покретне и непокретне имовине коју посједује Симић, тај дуг је приписан општини која нема баш никакве везе са његовим приватним пословима - рекао је Ћирић.

Додао је да је у петак Пореској управи послао допис у којем је навео да сматра да тај потез није у складу са законом.  

- Симић већ неко вријеме прима плату од 90 КМ, а остатак враћа за кредит. Због тога нисмо могли да од његове плате, како нам је Пореска управа наложила, скидамо дио новца за обавезе које је остао дужан према држави - рекао је Ћирић.

Истакао је да ће општина, уколико Симић не регулише дуг, вратити његове раније пореске обуставе и од његових плата, које мјесечно износе 2.000 марака, наплатити дуг од 10.031 марку. Ћирић не крије да није задовољан Симићевим радом.

- Ријеч је о човјеку који је начелник Одјељења за привреду већ четири године, који за то вријеме ниједном није отишао у неку фирму, нити било гдје, а прима плату - рекао је Ћирић.

Симић објашњава да је ријеч о обавезама из 2010. које није могао тада ријешити, истакавши да ће то ускоро учинити.

- Проблем је то што ме из општине и Пореске управе нису обавијестили да су у априлу кренули са принудном наплатом. То сам сазнао тек у петак. Углавном, измирићу те дугове у што краћем року - рекао је Симић.

Он није желио да коментарише свој однос са Ћирићем. Наводно, између њих двојице већ дуже вријеме има несугласица.

У Пореској управи РС су потврдили да је покренут поступак наплате код пореског обвезника "Агрокор" у јулу 2015.

- Како су рачуни овог обвезника већ раније били блокирани због неизмирених пореских обавеза, а он нема друге имовине, покренут је поступак наплате од повезаних лица блокадом личних примања - истакли су у Пореској управи.

Додали су да је рјешење о принудној наплати из личних примања прије три мјесеца прослијеђено општини Србац, јер је ова локална заједница пријављивала лична примања на име Душана Симића.

- Како послодавац није поступио по рјешењу, нити је нас обавијестио о томе, Пореска управа је блокирала рачун општине у складу са законом - објаснили су у овој установи.

Честе блокаде

Посљедња блокада рачуна општине Србац је само једна у низу бројних блокада са којима се суочава општинска управа, јер је недавно са рачуна општине скинуто 150.000 марака како би се измирила рата за изградњу водовода "Вријеска" у Горњим Срђевићима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана