Приватизација капитала у Новој творници пречистача из Рогатице спас за фабрику

Маријана Миљић
Приватизација капитала у Новој творници пречистача из Рогатице спас за фабрику

Бањалука, Рогатица - Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС расписала је јавни позив за продају 7.994.975 акција државног капитала "Нове творнице пречистача" из Рогатице по цијени од једне марке, што значи да је вриједност цијелог пакета 7,99 милиона КМ.

Право учешћа на јавном позиву, који је објављен у петак, имају правна и физичка лица, а пружена им је и могућност  удруживања у конзорцијум. Рок за достављање понуда на адресу ИРБ-а је 20. септембар, а оне ће истог дана бити и отворене.

Основни елементи на основу којих ће ИРБ вредновати понуде је износ новца, али и вриједност инвестиција и запошљавање које купци планирају реализовати након куповине државног капитала.

Ово предузеће, чија је основна дјелатност производња пречистача и претпречистача ваздуха, горива, уља, али и филтера ваздуха, горива, уља и сепаратора уља, Влада РС је купила 2009. године. Оно се већ неколико година бори са недостатком посла на тржишту.

- Тада смо били у стечају. Предузеће је опстало и није угашено захваљујући Влади РС. Радили смо за водећа предузећа као што су "Фамос", "14. октобар", "ИМР", "ИМТ", "ФАП", али је већина тих фирми пропала па смо и ми изгубили купце. Тренутно немамо посла и због кинеских и турских филтера, који на наше тржиште долазе по веома ниским цијенама. Проблем је и што нисмо имали новца да улажемо у нове производне линије и пратимо савремене токове производње - рекла је директорица "Нове творнице пречистача" Јадранка Човић.

Ово предузеће могло би опстати ако би се појавио купац са који би могао да пронађе нове пословне партнере.

- Када бисмо склопили нове уговоре, не би било никаквих проблема и предузеће би сигурно биљежило запажене резултате. Приватизација је за нас једини спас, јер нам је потребан стратешки партнер који има визију и продор на тржишту. Не морамо више ни производити филтере, јер имамо доста преса на којима можемо радити многе услуге. Имамо и своју фарбару, а бавимо се и заваривањем - навела је Човићева.

"Нова творница пречистача" тренутно има 20 радника, а 2010, када је послије стечаја почела да ради, бројала је више од 30 запослених.

Стечај

Влада РС је половином августа 2009. године купила "Творницу пречистача" из Рогатице за 3,9 милиона марака и одмах након тога промијенила назив предузећа у "Нова творница пречистача". Када је постала власник, Влада је ово предузеће подржала са 600.000 КМ, али је оно запало у кризу јер је изгубило највећи број пословних партнера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана