Припремљене препоруке за примјену бустер дозе вакцине

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА- Институт за јавно здравство Републике Српске припремио је препоруке за примјену бустер дозе вакцине против вируса корона у Српској према којима се даје иста вакцина која је кориштена за прве двије дозе вакцинације.

Бустер доза ове вакцине може се примјењивати код особа код којих је од давања друге дозе прошло најмање шест мјесеци, без обзира на врсту вакцине коју су примиле, наводи се у саопштењу Института за јавно здравство Републике Српске.

Грађани Републике Српске који су вакцинисани у иностранству могу да приме бустер дозу у Српској под условом да имају валидну потврду о прве двије дозе са ку-ар кодом, те да се податак о тим дозама унесе у програм републичког Института за јавно здравство.

Здравствена установа је одговорна за валидност података који се уносе у базу података Института.

Када је ријеч о вакцини "спутњик ве", као бустер доза се даје компонента прве вакцине, а могуће је примијенити и различите вакцине.

Према доступним ограниченим доказима, у оваквом случају се сугерише примијена вакцине другачијег механизма дјеловања.

Препоруку о томе коју вакцину треба дати за бустер дозу треба да донесе надлежни љекар или љекар на пункту за вакцинацију.

Трећа доза може се примјењивати код сљедећих категорија становништва које су другу дозу примиле прије 31. марта - особе старије од 65 година, корисници домова за стара лица, особе са имунодефицијенцијама и стањима имуносупресије, примаоци трансплантата коштане сржи и солидних органа, особе на хемодијализи и особе које живе са имуносупримираним пацијентима.

Међу њима су и особе које болују од хроничних незаразних болести које представљају повећан ризик за развој тешке форме ковид категорије које су биле приоритет и приликом вакцинације првом дозом.

Особе које раде на радним мјестима са високом изложеношћу као што су здравствени радници који раде у болницама на ковид одјељењима, првенствено у јединицама интензивне његе, затим остали здравствени радници који обављају послове у вези са ковидом 19, они који раде са посебно осјетљивим пацијентима, као и сви остали здравствени радници.

Особе запослене у домовима за стара лица које учествују у њези корисника, те просвјетни радници.

У саопштењу се подсјећа да је закључком Републичког штаба за ванредне ситуације о примјени бустер дозе против ковида 19 у Српској, Институт задужен да планира, организује и у сарадњи са другим здравственим установама спроведе вакцинацију становништва Републике Српске трећом дозом, као и да редовно извјештава Републички штаб за ванредне ситуације о активностима у вези са вакцинацијом овом дозом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана