Принчевски пар на српском видиковцу

Ратомир Мијановић
Принчевски пар на српском видиковцу

Требиње - Љепоте Херцеговине одушевљавају све више туриста из цијелог свијета, а у њеним чарима ових дана уживају и принц Ђорђе Карађорђевић и принцеза Фелон који прве дане брачног живота проводе на Иваници.

Непуних седам дана, након што их је владика шумадијски Јован вјенчао у цркви на Опленцу, принчевски пар је одлучио да дође у овај најјужнији дио БиХ, који је до рата припадао Требињу.

Иако Иваница данас припада федералној општини Равно у овом мјесту и даље живи велики број Срба, па многи у шали кажу да је то једини српски видиковац на море. Јединствени поглед није оставио равнодушним ни млади брачни пар.

- Овдје на Иваници надомак мора, и у Требињу гдје сам накратко био је предивно. И моја супруга је одушевљена. Смјештени смо у вили нашег пријатеља Јовице Божића и уживамо у херцеговачким љепотама - каже принц Ђорђе.

Принцеза Фелон, која поприлично добро влада српским језиком, интересовала се за многе детаље у вези са Херцеговином.

- Вјеровала сам сваку ријеч коју ми је Ђорђе о Србији рекао. А све је још љепше и боље. У мени има шкотске крви, а Шкоти и Херцеговци су, чини ми се, поприлично слични. Помало учим и српски језик, научила сам да играм и српско коло - каже принцеза Фелон.

Скромни, тихи, знатижељни и "до ушију" заљубљени, не одају утисак пара из највишег друштва. Унук краља Александра Ујединитеља и праунук Петра Првог Ослободиоца личи на своје претке, висок, одлучан, пун симпатија према свом народу, али и жељан знања историје овог дијела Српске.

Они који разговарају са њим не могу а да се не запитају да ли негдје у дубини ока и срца има оног хајдучког сјаја Карађорђа Петровића од којег су се тресле ноге и Турцима, али и неким Србима. Принц са сјетом каже да је у досадашњем дијелу живота, између боравака у Енглеској и у Србији, имао утисак као да води двоструки живот.

- Са мојим народом ми је најљепше. У свим приватним и пословним плановима је Србија и мој народ, зато желим да у њој проводим више времена. Наравно, за то су заслужни и људи које срећем и упознајем. Људи који ме без обзира да ли је вријеме тешко или не редовно очаравају. Зато мислим да је и мој задатак, као што је био и задатак мог оца Томислава, да будем са нашим људима и да им колико год могу помогнем - каже овај младић.

Историја се, као и увијек у животу понавља. Принц Томислав, Ђорђев отац, је за вријеме ратних година често долазио у Херцеговину и помагао српском народу.

Љубавној причи Ђорђа и Фелон кумовао је карате. Њихове мајке су се упознале и постале присне пријатељице на тренинзима каратеа, и овај пар се овом борилачком вјештином бави од малих ногу. Принц је носилац црног појаса, али Фелон је, како каже, много успјешнија.

- Била је првакиња Велике Британије и европска шампионка у каратеу, а основаће и Академију у којој ће подучавати младе - прича поносно Карађорђевић.

Медени мјесец, најмлађег брачног пара Карађорђевића ускоро би требало да буде завршен након чега ће се вратити у Србију.

- Тамо нам је срце - каже готово углас млади принчевски пар.

Принц пиво

Принц Ђорђе каже да ће енглеско пиво ускоро производити и у Србији.

- Намјеравам да у Србији ових дана отворим, заједно са господином Божићем фабрику оригиналног енглеског пива. Зваће се "принц пиво" - рекао је са осмијехом.

Којекуде

Иако принц Ђорђе више него добро говори српски језик, заинтересовала га је ријеч "којекуде" по којој је његов давни предак Карађорђе Петровић био познат.

- Сазнао сам да је којекуде права ријеч за вријеме у коме је мој предак живио. Ипак, пронашао је успјешан пут за свој народ - каже принц Ђорђе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана