Прикупљено 6.000 км за цркву у Коњицу и лијечење двије Коњичанке

Агенције
Прикупљено 6.000 км за цркву у Коњицу и лијечење двије Коњичанке

Требиње - На донаторској вечери у Требињу, у организацији града Требиња, прикупљено је 6.000 марака за обнову Цркве Светог Василија Великог у Коњицу, те за помоћ у лијечењу трогодишње Софије Шушић и Милијане Ћећез /47/.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије је, присуствујући донаторској вечери, истакао да ће Епархија у ове сврхе уплатити 10.000 КМ.

"Коњичани су познати по својој слози и добром срцу и то су овдје вечерас потврдили. Кад год учинимо нешто добро осјећамо ту доброту, али исто тако нам је лош осјећај када лоше чинимо. То је унутрашњи глас Божији који нам је уписан у нашу душу и наше срце", рекао је владика Григорије.

Градоначелник Требиња Лука Петровић истакао је да су Коњичани хумани људи од којих се може много научити.

Зоран Пологош, предсједник Удружења Коњичана Републике Српске, у изјави за Срну изразио је задовољство одзивом овој хуманој акцији којој су присуствовало руководство града Требиња и Коњичани који живе у Херцеговини, те захвалио свима који су донирали средства.

Он је подсјетио да је Коњичанки Милијани Ћећез потребна трансплантација бубрега, а дјевојчици Софији Шушић, чији су родитељи у посљедњем рату протјерани из Коњица и тренутно живе у Никшићу, помоћ у лијечењу тешког обољења мозга.

Милијана Ћећез се одрекла цјелокупног износа новца који је за њу прикупљен на донаторској вечери у корист трогодишње Софије Шушић.

Пологош је подсјетио да га је Милијана прије неколико дана обавијестила да су Коњичани и Херцеговци који живе у Аустралији и Америци прикупили 110.000 КМ, колико је потребно за њено лијечење, те да жели да се прикупљени новац за њу преусмјери за лијечење мале Софије.

Када је ријеч о Цркви Светог Василија Великог, која је девастирана током ратних година, он каже да су посљедњих годину дана интензивирани радови на поправци унутрашњости и порте цркве, за шта велике заслуге има мјесни парох Милан Бужанин.

Пологош је додао да су средства за досадашње радове прикупили углавном Срби који живе у дијаспори, првенствено у Аустралији. Ова црква проглашена је културно-историјским добром од националног значаја.

Организатор донаторске вечере која је одржана синоћ у Требињу је Удружење Коњичана Републике Српске.

У Коњицу је до 1991. године живјело око 8.000 Срба, а сада их има око 200, углавном старијих.

Ово мјесто један је од симбола српског страдања у Другом свјетском рату и отаџбинском рату.

Акција прикупљања средстава и даље траје, а новац се може уплатити и на жиро-рачун Удружења Коњичана Републике Српске: 5517002229505637 код бањалучке Уникредит банке, Филијала

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана