Бројне донације за изградњу конака при храму у селу Губин надомак Ливна

Срна
Foto: Срна

ЛИВНО - На црквено-народном сабору поводом славе Храма Успења Пресвете Богородице у српском селу Губин код Ливна прикупљене су бројне донације за изградњу конака поред овог храма.

Његово преосвештенство владика бихаћко-петровачки и рмањски Сергије, који је служио свету архијерејску литургију, истакао је да је важно да се народ овог краја окупља, да посјећује гробове својих предака, те да се подржи повратак људи на њихова огњишта испод Динаре.

Кум славе Храма Успења Пресвете Богородице био је директор Фонда за избјегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону Покрајинске владе Војводине Душко Ћутило.

"Изградња конака у Губину поред Храма Успења Пресвете Богородице је показатељ да људи чији су коријени из овог краја не заборављају свој завичај. Поносан сам што је Покрајинска Влада Војводине својом донацијом учествовала у изградњи конака тако што је обезбијеђен грађевински материјал вриједан око 20.000 КМ", рекао је Ћутило.

Он је истакао да су Срби испод Динаре народ великог срца и душе, те да му је част што је управо он био кум храмовне славе у Губину.

Милан Вуковљак поријеклом из Губина, који живи у Новом Саду и власник је фирме "Боб", донирао је комплетну спољну столарију вриједну више од 20.000 КМ.

Секретаријат за расељена лица и миграције Републике Српске донирао је 15.000 КМ, Епархија бихаћко-петровачка и рмањска 5.000 КМ, манастир Рмањ 1.000 КМ, општине Гламоч, Дрвар и Босанско Грахово по 1.000 КМ, а општина Источни Дрвар 500 КМ.

Бројни мјештани и пријатељи Губина и сусједних села у Ливањском пољу окупили су се јуче на саборовању и личним донацијама помогли завршетак радова на црквено-народног конаку.

Свечаности у Губину присуствовали су и начелници општина Босанско Грахово, Гламоч и Источни Дрвар, представници Републичког секретаријата за расељена лица и миграције, делегат из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета.

Из Удружења "Огњиште" изразили су захвалност људима доброг срца који помажу изградњу конака, истичући да су посебно поносни на Лазу Пајчина из Губина који је покретач овог пројекта.

Они су најавили да би изградња конака требало да буде завршена сљедеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана