Приказан филм Мучни терет наметнуте кривице Драгана Елчића

Срна
Приказан филм Мучни терет наметнуте кривице Драгана Елчића

Градишка - Пројекција документарног филма "Мучни терет подметнуте кривице" аутора Драгана Елчића, који приказује истину о трагичном догађају на Тузланској капији 25. маја 1995. године, организована је вечерас у Културном центру у Градишци.

Суд БиХ осудио је 2014. године генерала Новака Ђукића на 20 година затвора прогласивши га кривим да је, као командант Тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске у мају 1995. године наредио артиљеријском воду да из топа калибра 130 милиметара гранатира Тузлу са Озрена, при чему је погинула 71, а рањено 150 особа.


Филм садржи резултате међународне експертизе догађаја на Тузланској капији којима је доказано да експлозија није проузрокована гранатом од 130 милиметара, већ да је експлодирало више синхроно активираних експлозивних направа.

Шеф тима одбране генерала Ђукића, Милорад Ивошевић, изјавио је на конференцији за новинаре уочи приказивања филма да желе да се истином боре за правду, свјесни да се свјетски моћници и носиоци правде у БиХ веома лоше односе према истинама.

"Поднијели смо захтјев за обнову поступка, свјесни да ће то Суд БиХ одбити јер одлучује политички, и да би изазвали поступак пред другим судовима који ће, надам се, увидјети да није ријеч о чину због којег је осуђен генерал Ђукић, него о терористичкој акцији коју је извео налогодавац", навео је Ивошевић и додао да је циљ и да се каже родитељима убијених на Тузланској капији ко је убица њихове дјеце.

Приказивању филма "Мучни терет наметнуте кривице" у Градишци, које је организовала Борачка организација ове општине, присуствовали су чланови породице генерала Новака Ђукића, чланови његовог тима одбране, генерал Бошко Келечевић и Раде Лазић, начелник Одјељења борачко-инвалидске заштите општине Градишка Радомир Пјанић, представници Борачке организације, борци и грађани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана