Приједору негативна мишљења ревизора за 2020. годину

Срна
Приједору негативна мишљења ревизора за 2020. годину

ПРИЈЕДОР - Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске дала је негативно мишљење о финансијским извјештајима града Приједора за 2020. годину и негативно мишљење о усклађености, објавила је ова служба.

-Консолидовани годишњи финансијски извјештај града Приједора не приказује истинито и објективно, у свим материјалним аспектима, финансијско стање имовине и обавеза на дан 31. децембра 2020. године и извршење буџета за годину која се завршава на тај дан, у складу са прописаним оквиром финансијског  - наводи се у извјештају главног ревизора.

Међу основама за негативно мишљење побројано је да попис имовине и обавеза није извршен у складу с прописма, да су бројне буџетске категорије или прецијењене или потцијењене и да финансијски извјештаји не садрже потпуне информације, као и да је кршен Закон о јавним набавкама.

У извјештају се наводи да је у 2020. години 25 радника је било у радном односу на одређено вријеме у периоду дужем од шест мјесеци, да је град закључио 48 уговора о дјелу са 35 извршилаца за обављање послова који представљају дјелатност Градске управе и да 46 лица није испуњавало услове радног мјеста на које су распоређена.

На дан 31. децембра 2020. године била су запослена 294 радника, а 210 код нижих потрошачких јединица за које се средства за лична примања обезбјеђују у буџету града, док план запошљавања за 2020. годину није донесен.

Скупштина града Приједора није донијела Стратегију развоја локалних путева и улица, Програм заједничке комуналне потрошње, као ни програме утрошка накнада за шуме, воде и минералне сировине, нити је ускладила и прописала обавезу плаћања комуналне накнаде за коришћење објеката и уређаја заједничке комуналне потрошње.

Приликом изградње и реконструкције путева по уговору од 4. новембра 2020. године мијењан је предмет набавке односно измијењени су путни правци који ће се асфалтирати, супротно уговору и тендерској документацији.

Град је вршио прерасподјелу средстава са једне на другу потрошачку јединицу, као и између потрошачких јединица, у износу већем од дозвољених пет одсто, није обрачунао ПДВ за изнајмљивање паркинг простора, закључио уговор о јавној набавци горива са једним понуђачем, а гориво набављао од другог понуђача са којим није имао уговор, те није планирао нити доносио посебне одлуке за покретање поступака јавне набавке за услуге медијске промоције и набавке опреме и средстава за дезинфекцију.

Додјелу грантова појединим организацијама и удружењима нису пратили одговарајући акти нити су поједини корисници грантова подносили извјештај о утрошку средстава, ревизији нису презентовани грађевински дневници и грађевинске књиге, те записници о радовима на друштвеним домовима у Гомјеници и Петровом Гају.

На изградњи ватрогасног дома и реконструкцији школе у Расавцима, а на рачунима и отпремницама добављача за набавку намирница за потребе Дјечијег вртића „Радост“ вршене су преправке цијена и количина робе.

За угоститељске услуге бифеа у згради Градске управе из буџета града утрошено је најмање 19.818 КМ без ПДВ-а без провођења процедура дефинисаних законом, а за дугорочни зајам „Топлани“ од 400.000 КМ град није предузимао активности наплате.

Без сагласности Скупштине града проведен је дио поступака набавки нефинансијске имовине и дат је у закуп пословно-производни објекат у изградњи и земљиште са правом откупа послије истека закупа од пет година или десет година у индустријској зони Целпак.

Извјештај ревизора садржи укупно 29 препорука градоначелнику, Скупштини града и директорима нижих буџетских корисника.

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске приликом претходне финансијске ревизије града Приједора, проведене за 2017. годину, издала је 19 препорука од којих је град у међувремену провео три и једну дјелимично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана