Приједорски Центар за социјални рад преузео бригу о бившем штићенику Дома за незбринуту дјецу

Јасмина Перишић
Приједорски Центар за социјални рад преузео бригу о бившем штићенику Дома за незбринуту дјецу

Бањалука, Приједор - Бивши штићеник бањалучког Дјечијег дома "Рада Врањешевић" М. Ц, којем је након пунољетства и напуштања ове установе пријетила улица, пронашао је кров над главом у Приједору.

Животни пут овог младића, о којем је "Глас Српске" писао крајем прошле године, а који је био пун неизвјесности и зебње, добио је свој епилог захваљујући приједорском Центру за социјални рад.

Осим што је добио топли дом, Центар за социјални рад му је обезбиједио и храну и огрев, а о њему ће водити бригу стручњаци. Општина Оштра Лука је за М. Ц. од када је био беба плаћала боравак у Дјечијем дому. Међутим, након што је постао пунољетан и изгубио право на боравак у Дому, из Оштре Луке су објаснили да они нису надлежни за младића.

- М. Ц. је рођен у Приједору, а Оштра Лука је за њега 18 година плаћала смјештај у дому иако то није морала. Немамо новца ни за горе социјалне случајеве - рекао је крајем прошле године начелник општине Оштра Лука Драган Станар.

Због умањених интелектуалних способности и поремећаја у понашању једно вријеме је боравио и на клиници за психијатрију, а онда је стигло рјешење из Приједора.

- Провјером спроведеном у Станици јавне безбједности Приједор утврђено је да М. Ц. има пријаву пребивалишта на подручју нашег града, па смо поступили по закону и предузели све мјере да га заштитимо - рекла је директорица Центра за социјални рад Приједор Милена Миодраговић.

Она је истакла да су младића смјестили у стан који је у власништву Центра.

- Отежавајућа околност јесте то што је М. Ц. у потпуности неприпремљен за самосталан живот. Не посједује основне вјештине од одржавања свог личног простора до припреме најједноставнијих јела. Нема развијене радне навике и тешко се придржава договорених обавеза - казала је Миодраговићева.

Додала је да упркос овим проблемима, М. Ц. ипак испоштује сваки облик сарадње са Центром, редовно долази на састанке, те је под сталним надзором стручњака ове установе.

- Ипак, евидентно је да ће изградња адекватне социјалне мреже за овог младића бити спора и тешка. Без запослења и активности које подразумијевају контакт са другим људима то је нарочито компликовано - рекла је Миодраговићева и додала да ће Центар наставити да пружа егзистенцијалну и психосоцијалну подршку овом младићу.

Породица

М. Ц. има старијег брата и мајку, али они нису у могућности да се брину о њему.

- Мајка је психички нестабилна и никада није била у стању да брине о дјеци. Његов брат има 19 година, а до прије годину је и сам боравио у Дому. Сада живи са цимерима који су такође напустили дом, а посао смо му нашли у једној пекари. Брига о брату би га додатно оптеретила - рекао је директор Дјечијег дома "Рада Врањешевић" Владимир Кајкут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана