Приједорски бајкери снагом вјере превалили пут до Хиландара

Снежана Тасић
Приједорски бајкери снагом вјере превалили пут до Хиландара

Приједор - Напорна вожња мотором више од 2.800 километара и невријеме нису умањили доживљај и авантуру приједорским бајкерима, које је снага и воље и вјере водила до Хиландара.

Њих 18, 5. јула кренули су на поклоничко путовање кроз Србију, Сјеверну Македонију па до Грчке, а у Приједор су се вратили пуни утисака. Сви су сложни у једном, да би опет кренули у исту авантуру.

Један од чланова бајкерске експедиције Горан Врањеш каже да је утисака и лијепих успомена толико много да је тешко нешто посебно издвојити.

- Многи од нас су први пут били у манастиру Жича код Краљева, о којем смо чули само из прича и читали у уџбеницима. Бити пред тим монументалним здањем, које је још у 12. вијеку подигао први српски краљ из династије Немањића Стефан Немањић нешто је што само треба доживјети - рекао је Врањеш. Пут их је довео и до Куманова, гдје су их угостили пилоти који долазе у Приједор на овдашња спортска такмичења.

- Даље смо стигли до Солуна, гдје нас је дочекао отац Партенијус, иначе почасни грађанин Приједора чије гостопримство ћемо дуго памтити и онда до мјеста Јанесос, гдје смо чекали брод за Хиландар - прича Врањеш описујући ову бајкерску авантуру.

Додаје да их је међу монасима, на Хиландару дочекао и Приједорчанин чије је црквено име Пајсије, који на том светом мјесту борави већ 15 година.

- Тамо смо били два дана и испоштовали све обичаје које имају гости на Хиландару, а потом и на прелијепом Дојранском језеру. Стигли смо и на двије моторијаде, у Бугарској, а потом и у Петровцу на Млави - с одушевљењем је испричао Врањеш.

Путовање је, причају бајкери, отежало невријеме које је погодило Грчку.

- Као нас је неко намјерно послао у највеће могуће невријеме које је било на Халкидикију. Нашли смо се у вртлогу олује, мотори су нам били потопљени у води, остали смо без шатора гдје смо ноћили, а комби само што се није преврнуо. Спасавали смо што смо могли и помагали мјештанима. Било је то ново и страшно искуство - рекао је Врањеш.

Велико невријеме омело их да пут наставе до Метеора, али их то много не брине, јер је то одмах постала идеја водиља за план новог путовања.

- Метеори су неостварен циљ, па припреме могу да почну већ сад. Такви су бајкери, голубијег срца и немирног духа - истакли су на крају Приједорчани.

Путописна прича

Организатор путовања био је Мото-клуб “Отписани”, а учесници ове авантуре кажу да ће детаљи путешествија бити преточени у путописну видео-причу, коју ће радо гледати све до поласка у нову.

- Ко није доживио не може да вјерује и не зна шта је љепота живота - кажу чланови приједорске бајкерске експедиције коју су чинили сниматељи, новинари, глумци, привредници, пилоти и музичари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана