Приједорчани пјесмом и игром чувају српске обичаје од заборава

Снежана Тасић
Приједорчани пјесмом и игром чувају српске обичаје од заборава

Специфично и јединствено удружење, које се бави очувањем традиције у најширем смислу те ријечи родило се из љубави и истрајности оних који знају колико је важно сачувати живим српске обичаје, али и обичаје других народа који живе на простору Републике Српске.

Директор Удружења за очување традиције Приједор Жељко Шормаз говорећи о раду овог удружења објаснио је да у свом саставу имају пет одсјека, одсјек за истраживање традиције, други посвећен националним мањинама, трећи ансамблима народних игара и пјесама, четврти школи традиције и пети одсјек је издавачка дјелатност.

Иако је, како каже Шормаз, најуспјешнији дио њиховог удружења мушка пјевачка група, која је имала највише наступа у прошлој години, од неких малих локалних, до великих републичких манифестација на којима су учествовали, посебно су поноси на издавање књиге о једном значајном руском генералу.

- У оквиру удружења прошле године смо издали књигу Леонтија РаковскогГенералисимус Суворов”, коју је превео предсједник Скупштине нашег удружења Владимир Крчковски. То је један веома значајан пројекат, а у прилог томе најбоље говори чињеница да је Фондација “Руски мир”, која има своје одјељење у Народној и универзитетској библиотеци РС прокоментарисала да ће се послије 200 година и Срби на овом простору упознати са генералом који је у Русији познат свима - прича Шормаз.

Поред тога, срећни су што су сами организовали обиљежавање стотину година од завршетка Првог свјетског рата, сматрајући то значајним датумом, а богат програм трајао је 20 дана у Приједору.

Чланови групе су релативно млади и сви имају исти циљ, очување традиције.

- Већ пет, шест година сви смо укључени у систем очувања традиције, да ли кроз пјевачки или играчки дио, а неки од нас се тиме баве више од 20 година. Покушавамо традицију да чувамо на два колосијека, један је апсолутно традиционални и изворни приступ, да изводимо пјесме са неких подручја у изворном смислу, а други дио је тај да мало старије пјесме прилагођавамо модерном руху и потребама организатора, који нас понекад питају можемо ли припремити одређену пјесму за неку манифестацију и радо се и томе одазивамо - објаснио је Шормаз.

Репертоар

Репертоар је, како истиче Шормаз, базиран на очувању српске традиције и то српске традиције са свих простора, а не само из Републике Српске и БиХ, већ наравно и Србије, али и Хрватске, гдје су некада живјели Срби у већем броју, данас у мањем, Словеније.

- Поред тога имамо на репертоару пјесме и других народа који живе на нашој територији. Репертоар сматрамо интернационалним, јер желимо у пуном смислу да оправдамо наш назив - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана