Приједор: Затлер уручио први дио опреме дониране средствима ЕУ

Srna
Приједор: Затлер уручио први дио опреме дониране средствима ЕУ

ПРИЈЕДОР - Шеф делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер изјавио је данас у Приједору да је ЕУ изграђена на принципима солидарности и да исту вриједност дијели и са најближим сусједима и партнерима који су на европском путу, укључујући и БиХ.

 

"Помоћ осигуравамо за територију цијеле БиХ, за клиничке центре у свим већим градовима у БиХ, али и мањим мјестима, као што је је Приједор данас. Само за Реублику Српску обезбиједили смо два милиона евра помоћи за медицинску и заштитну опрему", рекао је Затлер новинарима у Приједору.

Он је навео да су приједорској болници намијењена два респиратора која би требало да стигну сутра и један анестезиолошки уређај који је стигао данас.

"Погодност подршке ЕУ у томе што је ријеч о висококвалитетној опреми", нагласио је Затлер.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић захвалио је Затлеру и ЕУ за веома вриједну донацију која је наставак прве фазе у којој је Институту за јавно здравство Републике Српске уручена лична заштитна опрема, а сада слиједи друга фаза у којој се донирају апарати Републици Српској.

"По један анестезиолошки апарат долази у Приједор, Требиње и Зворник. Конкретно, 187.000 КМ је вриједност ове данас донације и користиће се за различите врсте услуга овдје у приједорској болници", рекао је Шеранић.

Он је најавио да слиједи донација ЕУ кроз 23 респиратора који ће доћи у двије фазе, а гдје ће свака болница у Српској добити по два респиратора, а Универзитетски клинички ценатр /УКЦ/ Републике Српске пет.

"Ово је донација врло вриједна и много ће значити у нашим установама у раду и у припреми за оно што нас потенцијално може очекивати у октобру када ћемо имати зимску сезону са наглашенијим преносом респираторних инфекција", истакао је Шеранић.

Он је додао да ће са постојањем и вируса корона и грипа бити изазов организовати се, тако да је Српска већ кренула у припреме да адекватно одговори на то.

Вршилац дужности директора болнице "Доктор Младен Стојановић" Мирко Совиљ рекао је да је ова донација од изузетног значаја јер ће унаприједити свакодневни рад у хирурушким салама.

"Ради се о анестезиолошком апарату који је мултифункционалан и који ће бити у сталној употреби за анестезију, а, у случају потребе, користиће као респиратор", појаснио је Совиљ.

Он је додао да је пандемија ново искуство за све, а посебно за здравствене установе које су морале да се прилагоде и технички и организационо.

"Захваљујем ЕУ на томе што је препознала потребу да подржи и земље које су на европском путу и то високо цијенимо", поручио је Совиљ.

Он је изразио задовољство што је амбасадор Затлер у својој првој посјети граду Приједору дошао управо у овдашњу болницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана