Приједор: Велика заинтересованост пољопривредника за пројекат подршке Владе Мађарске

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР- Фондација за одрживи развој Републике Српске "Прогресус" представила је данас пољопривредницима приједорске регије Програм подршке Владе Мађарске привреди Републике Српске, у износу од 28 милиона евра.

Представник Фондације "Прогресус" Игор Пожгај рекао је да је презентација у Приједору 18. по реду у општинама и градовима у Републици Српској и да радује велика заинтересованост пољопривредника за овај пројекат подршке пољопривреде Владе Мађарске.

Пољопривредницима је данас објашњено под којим условима могу аплицирати за средства у износу од 2.500 до 25.000 евра, што је до 70 одсто подршке пољопривредницима.

Пожгај је рекао да ће 30. августа у Градишци бити свечана церемонија отварања позива, гдје се очекује долазак 10 шлепера различите робе мађарске производње.

"Могућност да се пријаве имају сви пољопривредници који су регистровани у пољопривредна газдинства и приоритета неће бити. Ранија искуства у земљама гдје се овај програм проводи годинама кажу да су средства и подршку добили људи који су препознати као пољопривредници, да ће њихова газдинства из те помоћи имати конкретну корист, да ће напредовати", рекао је Пожгај.

Он је нагласио да је јако битно да у апликацијској форми за пријављивање опишу за шта им та средства требају и колико ће то значити њиховом пољопривредном газдинству, као и да људи неће имати никакав ризик будући да тек када поднесу пријаву и уколико прођу на конкурсу, тек онда уплаћују 30 одсто средства.

Приједорчанин Неђељко Петровић рекао је да су за њега ова средства значајна будући да се бави пластеничком производњом расада и да му требају нови пластеници.

"Бавим се већ 15 година пластеничком производњом и производим до 100.000 саксија расада поврћа и производњом поврћа. Ово је стварно добро ако ћемо нешто што кошта 30.000 ми платити 9.000 евра. Није то за одбацити, то је за поздравити", рекао је Петровић.

Ранко Ћуврк из Козарске Дубице који се бави ратарском производњом и годишње произведе око 400 тона житарица и уљарица истакао је да је заинтересован за механизацију која је у јако лошем стању.

"Код нас је механизација јако стара, као и код свих осталих пољоприведника у Републици Српској, и послије 1995. године је било јако мало обнове. У плану је да замијенимо један стари плуг, стару приколицу и тањирачу", рекао је Ћуврк.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор, који је присуствовао презентацији, изјавио је да ће ова мјера доста значити пољопривредницима и пољопривредним газдинствима и која се регистрована и активна на територији града Приједор, њих укупно око 500.

"Ово је велики вјетар у леђа за све пољопривредне произвођаче, наравно град Приједор поздравља и подржава овакву одлуку. Циљ локалног и републичког нивоа власти је да се не само у Приједору него на читавој територији Републике Српске могу пољопривредни произвођачи од свог рада да живе и да у исто време могу да своја пољопривредна газдинства развијају и унапређују, оваква мјера се односи управо на то", нагласио је Јавор.

Фондација за одрживи развој Републике Српске "Прогресус" објавиће 1. септембра јавни позив за додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Српској и Брчко дистрикту за набавку пољопривредне механизације, опреме и алата у оквиру реализације првог Програма подршке Владе Мађарске привреди у Републици Српској.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској прва је фаза подршке коју су у новембру прошле године договорили премијер Мађарске Виктор Орбан и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Први пројекат подразумијева додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Републици Српској до 70 одсто субвенција за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње, а пољопривредници ће моћи да остваре право на средства у појединачном износу од 2.500 до 25.000

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана