Приједор: Удружење "Насљеђе" иницијатива да једна улица понесе име доктора Миодрага Лазића

Срна
Приједор: Удружење "Насљеђе" иницијатива да једна улица понесе име доктора Миодрага Лазића

ПРИЈЕДОР, 17. АПРИЛА /СРНА/ - Удружење дјеце погинулих бораца "Насљеђе" из Приједора упутило је иницијативу градоначелнику Миленку Ђаковићу да једна улица у овом граду добије име по чувеном српском хирургу Миодрагу Лазићу, који је недавно преминуо од посљедица вируса корона.

Предсједник овог удружења Златко Ритан, као потписник иницијативе, истиче да је то најмање што се може учинити како би се одужили доктору Лазићу за све што је учинио за Републику Српску.

У иницијативи се истиче да је ријеч о човјеку који је задужио покољења.

"Доктор Лазић се бавио племенитим позивом, а његов највећи је онај патриотски. Није се штедио, бранио је земљу на себи својствен начин. О подвизима доктора Лазића нема потребе писати, они су познати свима, па чак и онима који су се јуче родили", пише у иницијативи.

Чланови Удружења "Насљеђе" наводе да је рад овог удружења заснован на принципима очувања традиције.

"Како су наши очеви пали бранећи ову свету земљу, сматрамо да Приједор треба да има улицу која носи име доктора Миодрага Лазића. На овај начин његово име овјековјечићемо у нашем граду. А и то је мало за таквог човјека", истиче се у иницијативи која је упућена градоначелнику Приједора.

Чувени српски хирург Миодраг Лазић /65/ преминуо је 14. априла у Нишу од посљедица вируса корона.

Током ратова деведесетих година прошлог вијека спасавао је животе у Републици Српској Крајини и Републици Српској, а за оно што је тада учинио као ратни хирург-добровољац Орденом Светог Саве одликовао га је тадашњи српски патријарх Павле.

Као хирург је учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године, радио је у ратној болници "Коран" на Палама, један је од оснивача ратне болнице "Жица" у Блажују на првој линији фронта код Сарајева гдје је током 40 мјесеци, као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева, обавио више од 3.500 операција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана