Приједор: Промјена цијена воде и канализације у касни због ванредне ситуације

Srna
Приједор: Промјена цијена воде и канализације у касни због ванредне ситуације

ПРИЈЕДОР - Обавезе које су Градска управа Приједор и "Водовод" преузели Уговором о пружању јавних водних услуга већином су испуњене, а оно што је остало недовршено јесте успостављање цијене услуга у складу са тарифном методологијом и потписивање уговора са потрошачима због испуњења законске обавезе и због ажурирања података.

"У процедури је израда методологије креирања цијене водних услуга и одводње отпадних вода, чији ће приједлог бити упућен Скупштини града на усвајање", наводи се у извјештају о реализацији уговора који су Град и "Водовод" потписали прије три године.

Планирано је да се захтјев за промјену цијене са детаљним образложењем поднесе Скупштини града у првом кварталу ове године, али је та активност одгођена због ванредне ситуације узроковане епидемијом вируса корона.

Због истог разлога касни и нова одлука о водоводу и канализацији. На њеном се нацрту интензивно радило лани с обзиром на то да је важећа одлука застарјела, а било је планирано да га одборници Скупштине града Приједора разматрају у првој половини ове године.

Према Приједлогу дугорочне рационализације радних мјеста и оптимализације радних процеса у приједорском "Водоводу" предвиђено је смањење броја радника на 96 чиме би се постигао стандард од једног до 1,2 запослена на 1.000 становника. У 2014. години било је 115 запослених, док је 2019. година завршена са 102 радника, а предузеће је испоштовало и обавезу привременог мораторијума на запошљавање.

У 2016. години покривеност популације услугом водоснабдијевања износила је 68,53 одсто, а лани 79,37 одсто, покривеност популације услугом канализације у истом периоду порасла је са 32,24 на 45,01 одсто, неприходована вода смањена са 79 на 75,81 одсто, а процент наплате увећан са 84,33 на 96,19 одсто.

Док стварни губици воде настају због кварова на цијевима, прикључцима и резервоарима односно физичког цурења у водоводном систему, привидни су узроковани неовлаштеном потрошњом, нетачним мјерењем и грешкама при прикупљању и обради података, те се стога врши планска замјена водомјера.

Тако је у насељу Косови успостављено даљинско очитање свих водомјера, а на исти начин одрађена је и једна стамбена зграда са 41 станом, те је у протекле три године знатно смањена испумпана количина воде односно губитак је са 80 одсто смањен на 73 одсто. /крај/кп/аб

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана