Приједор: Повећати број корисника и увести нове услуге

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР- Приједорско предузеће -Комуналне услуге- своје пословање планира унаприједити повећањем броја корисника, а тиме и основног прихода, те увођењем нових услуга и отварањем ка грађанству и пословном сектору, изјавио је новоименовани директор овог акционарског друштва Далибор Грабеж.

-Ми у евиденцији имамо нешто мање од 18.000 корисника из категорије домаћинстава.

Ми не можемо својим камионима доћи до сваког домаћинства до којег је дошла струја, али како електродистрибутивно предузеће у Приједору има око 33.000 бројила, онда ми рачунамо да број својих корисника можемо увећати на бар 25.000 и то је циљ који смо себи задали-, рекао је Срни Грабеж, који је именован за директора  Комуналних услуга након што је четири мјесеца био вршилац дужности и након што је вратио мандат одборника у Скупштини града.

Он је нагласио да готово двије трећине укупних прихода предузећа долази од наплате услуге одвоза смећа и да се зато тај сегмент мора побољшати и већим обухватом корисника и бољом наплатом услуге.

-Ажурирамо постојећу базу података о корисницима и већ до сада смо дошли до разлике од око пет хиљада метара квадратних на штету предузећа. Имамо случајеве да људи живе у већим стамбеним јединицима него што им је квадратура приказана код нас и то сада исправљамо.

Наши људи ићи ће у попис корисника од врата до врата јер имамо читаве засеоке гдје се смеће уредно одвози, а рачуни се корисницима уопште не достављају-, навео је Грабеж. У сарадњи са Високим судским и тужилачким савјетом БиХ и Основним судом у Приједору уведен је програм СОКОП, односно електронско покретање судских поступака против дужника.

-Имамо 1,7 милиона КМ потраживања која се сматрају наплативима, а три милиона марака је отишло у вјетар и већ искњижено из биланса јер се није водило рачуна о застари.

Сада смо изабрали првих 15 домаћинстава које новим системом тужимо за износе од 300 КМ и 500 КМ дуга. Кренули смо тужити и занатски сектор и већ имамо резултате јер долазе људи да дио дуга плате, а дио репрограмирају, само да избјегну суд-, појаснио је Грабеж.

Када су у питању нове услуге, ту су уређење и кошење дворишта, крчење и чишћење запуштених имања, одвоз кабастог отпада, превоз техничке воде за пуњење базена, израда бетонских гробница, мањи грађевински радови и услуге пресељења свим правним и физичким лицима по важећем цјеновнику предузећа.

-С обзиром на то да ми управљамо највећим градским гробљем Пашинац и градским православним гробљем, у плану је куповина погребног возила и увођење комплетних погребних услуга као што то ради, на примјер, комунално предузеће у Козарској Дубици.

Такође, уз попуну грађевинске механизације и запошљавање лиценцираног грађевинског инжењера могли бисмо учествовати и на мањим тендерима из нискоградње", рекао је он. Покренути су -Фејсбук" профил- Комуналне услуге АД, Приједор- и нова веб страница њњњ.комуналнеуслуге.орг, а ускоро ће бити омогућено и слање рачуна електронским путем.

-И на тај се начин желимо отворити према суграђанима. Ми смо јавно предузеће и отворени смо за комуникацију. Трудимо се да брзо одреагујемо на позиве. Добијамо похвале, као на примјер за чишћење канала Пухарска кроз насеље Пећани који на тако темељан начин није третиран још од 2013. године.

Добијамо критике, а највише се људи жале на ширење непријатних мириса са депоније Курево и на цурење течности из камиона који возе отпад-, навео је Грабеж. Стога је на депонији уведен нови начин рада – прекривање земљом које спречава ширење непријатних мириса, умањује ширење гасова и смањује ризик од пожара; затим третирање препаратом биолошког, органског поријекла чије бактерије неутралишу неугодне мирисе на дијеловима депоније који нису прекривени земљом; те прање и прскање приступног пута депонији хлорисаном водом.

-Што се тиче примједби да из камиона који возе отпад цури течност, то је тачно. Ми имамо девет возних јединица и све су у погону свих 365 дана у години, осим за Божић ујутро. Немамо могућност да их изузмемо јер немамо резервних возила.

Само смо на једном камиону успјели заварити дно и уградити дихтунге-, појаснио је Грабеж.

Он је најавио да данас или почетком идуће седмице очекује 170.000 КМ које општина Козарска Дубица овом предузећу дугује за услугу регионалне депоније и да је 30.000 КМ одобрио Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, а да ће тај новац бити уложен у набавку механизације, исто као и кредит који се планира за идућу годину с обзиром на то да предузеће није презадужено.

-Предузеће је стабилно, ликвидно, солвентно, али на самој граници. Из буџета града ставку за заједничку комуналну потрошњу са 900.000 КМ треба повећати приликом ребаланса, и то зато што је повећан и обим послова које радимо за града. Успијемо ли остварити планирано повећање прихода, повећаћемо плате теренским радницима који углавном раде за минималац. Руководном кадру плате смо већ смањили, а највише директорску-, закључио је Грабеж.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана