Приједор: Почела манифестација “Михољско љето”, прво вече о солунским добровољцима

Срна

ПРИЈЕДОР - Манифестација “Михољско љето” вечерас је почела у Приједору предавањем “Одужимо дуг”, посвећеним солунским добровољцима са тог подручја.

Предавање је организовало Удружење за очување традиције Приједор чији је предсједник Жељко Шормаз напоменуо да је ово наставак приче почете прије двије године, када су организовали академију поводом 100 година од краја Првог свјетског рата и иницирали да се у граду на Сани подигне споменик солунским добровољцима.

“Званичну иницијативу упутили смо граду и добили одговор да не постоје званични подаци о именима тих људи, што је био повод за провођење акције да се пронађу”, додао је Шормаз.

Предавач, професор историје, Дејан Карлица рекао је да се не зна тачан број солунских добровољаца из Приједора, јер то није историографски обрађено, што због немарности, што због комунистичког периода који је имао снажан отклон према томе.

“И ево, допало је на нас млађе генерације да се у оквиру културе сјећања посветимо овом питању”, рекао је Карлица који се нада ће ово истраживање резултирати и издавањем монографије о солунским добровољцима са подручја Приједора, а чија би круна била подизање споменика.

У пратећем програму вечерас је наступила мушка пјевачка група Удружења.

Михољдан је слава Удружења за очување традиције која ће ове године бити обиљежена у складу са епидемиолошким мјерама.

За уторак, 13. октобар, за 19.00 часова у Позоришту Приједор најављен је концерт Београдског омладинског народног оркестра којим руководи маестро Славко Митровић Цале.

У сриједу, 14. октобра, када се завршава манифестација “Михољско љето”, у Музичкој школи “Саво Балабан” биће одржан мастерклас хармонике, на којем ће маестро Митровић подијелити знање и искуство са младим и афирмисаним приједорским хармоникашима.

Организатор манифестације је Удружење за очување традиције Приједор, покровитељ је град Приједор, а саорганизатори Коло српских сестара, културно-умјетничка друштва “Козара” и “Милан Егић”, Музичка школа “Саво Балабан” и Радио-клуб “Козара”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана